Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Met de lente in het land, ging ook het kittenseizoen van start. En dat start naar jaarlijkse gewoonte druppelsgewijs. Met een allereerste papflesje half februari, een volgende half maart en toen begonnen ook de meldingen van hoogzwangere gedumpte moederkatjes binnen te komen.

Met deze start zal het vanaf nu alleen maar drukker en drukker worden. Onze pleeggezinnen zijn er alleszins klaar voor en hebben alles in gereedheid gebracht om hun eerste logeetje te ontvangen en te verzorgen.

Bevallingen

Eind maart vroeg het dierenasiel van Genk onze hulp voor een hoogzwanger katje dat elk moment kon bevallen. Een rustige omgeving zonder andere dieren is immers veel beter om te bevallen dan in het asiel. Op 5 april is mama Maeko bevallen van 4 kittens. Welkom Magna, Mirin, Miso en Mochi. Hoe schattig deze snoetjes ook mogen zijn, het heeft geen zin om nu al te informeren. Kittens komen pas vrij voor adoptie van zodra ze 6 weekjes zijn. Tot dan wordt geen informatie over hen gegeven. Even wachten dus tot ze op deze pagina in de rubriek ‘adoptie’ verschijnen.

Via de collega’s van het dierenasiel van Genk kwam nog een ander hoogzwanger moederkatje in opvang. Ze is zelf nog piepjong en helaas al zwanger. Eyra haar kraamkamer werd klaargemaakt bij een pleeggezin met ervaring. Vijf dagen later zijn haar 5 kittens ter wereld gebracht. Mama Eyra is nog geen jaar oud en helemaal onder de indruk van wat er met haar lichaampje gebeurd. Toch zorgt ze erg goed voor haar baby’tjes.

Bij een meldster was een tamme moederkat bevallen van 3 kittens. Mams ging echter weg van haar kroost liggen en was heel apathisch. Dat was geen goed teken. We werden meteen gecontacteerd met de vraag om hulp. Wat met de kittens? En wat met de mamapoes? Een moederkat laat niet zomaar haar kroost links liggen om dan iets verder op een hoopje in elkaar gedoken te zitten.

Toen we de foto zagen werd geadviseerd moeder en kroost naar onze dierenarts te brengen. Deze stelde vast dat de moeder nog met 4 kittens in zich zat. Tijdens een spoedkeizersnede bleken deze niet meer in leven te zijn. Terwijl mams geopereerd werd, verbleven haar pasgeboren kittens in de couveuse. Helaas ging het met hen ook niet goed. Ze gaven één voor één de strijd op.

Mams voelt zich intussen na de operatie gelukkit veel beter, geniet van alle aandacht en spint dat het een lieve lust is. Zo jammer dat de kleintjes te zwak waren, maar we zijn heel blij dat deze lieve dame geholpen is. De factuur voor haar operatie en hospitalisatie kwam op 714 euro. Dat was bovenop de andere spoedgevallen even schrikken bij de start van het kittenseizoen.

Papflesjes

Melders die mams met kroost ontdekken, geven we steeds het advies om de moederkat niet te verontrusten. Als ze het niet vertrouwt, zal ze het nest immers verplaatsen. En moederkatje dat haar kroost in een kippenhok had gelegd, lokte iets te veel interesse waardoor de kittens één voor één werden verlegd. Op eentje na. Dat bleef achter. Aangezien het te lang duurde tot de moederkat ook dit kleintje kwam halen, werd in allerijl een opvangplekje gezocht. Helaas stierf het kittentje kort na aankomst. Kans dat het te lang in de kou had gelegen of dat de moederkat voelde dat er iets niet mee ok was, is groot. RIP Yunda …

Via het asiel van Genk vernamen we dat 5 kittens met de navelstreng nog dringend een plekje in een couveusegezin nodig hadden. Een vrijwilligster reed meteen op om het kroost op te halen. Dit kreeg gelukkig wel al de eerste goede zorgen toen ze gevonden werden en dat doet heel veel. Als deze zo fragiele kleintjes het zullen overleven, heeft het daar beslist veel mee te maken!

Kittens ter adoptie

Het seizoen is pas gestart. Maar …. het is echt nog te vroeg om ons nu al te contacteren voor kittens. Van zodra begin juni de eerste snoetjes verschijnen in de rubriek ‘adoptie’, kan pas meer informatie worden gegeven.

OPGELET: wij werken niet met wachtlijsten. Alle kittens die gezond zijn en minstens 6 weekjes (en een eerste vaccinatie gehad) komen zichtbaar in deze rubriek (die dagelijks wordt aangepast).

Spoedmeldingen

In Koersel werd een erg ziek volwassen zwervertje opgemerkt. De melders durfden haar niet pakken om ermee naar onze dierenarts te rijden. Ze had erg veel pijn waardoor ze beet en blies en gromde. Eén van onze vrijwilligers is haar met handschoenen aan gaan ophalen. Bij de dierenarts bleek dat ze er erg slecht aan toe was. Ongelijke pupillen, graatmager en een hele dikke buik van FIP. Dit arme mooie zwarte kattinnetje was op het einde van haar krachten, een behandeling kon niet meer helpen. Het enige dierwaardige dat we nog konden doen, was om haar uit haar lijden te verlossen.

Eveneens in Koersel werd een ander zwerfkatje opgemerkt dat er echt niet ok uitzag. Ze had kale plekken en zat vol vlooien. Het katje werd gevangen en naar onze dierenarts gebracht. Ze bleek stokoud en zat vol bloedluizen. Ze verbleef even in de opvang zodat ze behandeld kon worden en kon aansterken. De meldster zal dit mensschuwe katje verder verzorgen met een beschut slaapplekje en voedsel.

Blijvers

Brockie blijft op de sukkel. Na verschillende antibiotica kuren besloot de dierenarts om een neusendoscopie te doen. Een stukje weefsel werd verwijderd voor verder onderzoek. Na 8 weken antibiotica beterde het even, maar van zodra gestopt met de antibiotica kwam het snot weer snel te voor schijn. Hij werd opnieuw in slaap gedaan voor een neusspoeling. Zelfs na deze spoeling vlogen de snottebellen in het rond. Hij staat nu op zwaardere antibiotica voor zijn verkoudheid. Hopelijk slaat het deze keer wel goed aan. Brockie laat het alleszins niet aan zijn hartje komen.

Ook blijver Tisha moest op controle. Tisha mist een oogje, maar plots stond het enorm dik. Het zat vol etter. Gelukkig was het snel genezen en voelt ze zich weer veel beter.

Fundraising

Wil je mee helpen om hulpbehoevende kittens en zwerfkatjes alle nodige zorgen te geven? Steun via storting op BE43 7785 9170 4301 of via Paypal.

Of koop ons meest populaire promotiepakket!

Dit promopakket heeft een winkelwaarde van 24 euro. Nu: 15 euro (excl. verzendingskosten)/

  • duurzame draagtas
  • minigids met tips voor gelukkige katten
  • valeriaankussentje voor de kat.

Bestellen kan via catsheltermerchandising@gmail.com

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!