Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

20 jaar lang lag onze focus op het helpen van zwerfkittens die meer zorgen nodig hadden dan mogelijk was in een klassiek dierenasiel. Sinds maart 2022 werd de kittenopvang in beheer gegeven van een andere organisatie. De gezondheid van onze bestuursleden liet het niet meer toe om een kittenasiel van zo’n omvang met de dagelijkse intensieve opvolging van pleeggezinnen bol te werken.

De organisatie werd zo een andere richting in geduwd, want stoppen met dieren helpen? Nooit.

Het helpen gebeurt op een andere manier. Niet meer hands on op het terrein. Geen kittens meer wegen, voedingen doseren, couveuse opwarmen of een inbox vol vragen en problemen trotseren. We helpen nu diegene die al dat werk dag in dag uit doen met advies, donaties, materialen, documenten,…

Aangezien we de voorbije jaren vaker in contact kwamen met organisaties in Latijns-Amerika waar in kleine dorpen alle hulp ontbreekt, verschoof onze inzet over de grenzen heen.

Dat het steriliseren van zwerfkatten belangrijk is in Belgiƫ blijft pijnlijk duidelijk. Toch is het hier geregeld en moeten de gemeenten bij wet deze taak op zich nemen. Zij krijgen hulp van dierenasielen waarmee ze een contract hebben. In zoveel andere landen is er helemaal nog niets geregeld. Niet voor katten, maar ook niet voor honden. En die honden lopen vaak gewoon los op straat en vormen een grote bedreiging voor wilde dieren. Dierenleed verminderen op 2 fronten, daar werken we graag aan mee.

Sinds 2021 helpen we mee aan sterilisatieprojecten voor honden en katten in kleine dorpen. Dat het daar heel wat anders verloopt als hier, is duidelijk. Geen mooi ontsmet dierenartskabinet maar een eenvoudige tafel, stromend water en dekens op de grond waar de dieren kunnen wakker worden. De toewijding van de vrijwilligers is er zeker niet minder om. De impact van het sterilisatieproject is groot. De populatie wordt beperkt gehouden, waardoor de honden beter opgevolgd kunnen worden.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!