Van zodra de herfst in het land is, duiken voor huiskatten en zwerfkatten nieuwe gevaren op. Er komen nog meer uitdagingen bij. Hoe help je hen als het sneller donker, kouder en natter wordt?
Loods jouw huiskat of een zwerfkat veilig door de herfst en de winter met deze tips.
De dagen worden korter.
Een kat is een routinedier en zal daardoor automatisch meer uren in het duister doorbrengen. Helaas zijn er meer verkeersslachtoffers van zodra de dagen korten. De donkere ochtend- en avondspits zijn de gevaarlijkste momenten. Probeer hen op die tijdstippen zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Er zijn kattenluiken op chip die je kan instellen op geen toegang naar buiten van zodra het donkerder wordt. Ook halsbandjes met een reflector kunnen aanrijdingen vermijden. Knip er wel het steeds belletje af want daar wordt een kat horendol van! Maak hen dus zichtbaar in het donker of hou hen in huis.
Bij kou zoeken buitenkatten warmte op.
En dat is niet altijd op de veiligste plekjes. Een stilstaande auto met warme motor nodigt katten vaak uit om er een dutje te doen. Tot die wagen plots vertrekt. Katten die onder de wielkap of in het motorblok liggen, komen zo in een erg gevaarlijke situatie. Geef steeds een tik op de motorkap voor je vertrekt of zet de motor aan en vertrek niet meteen zodat de kat voldoende tijd heeft om zich in veiligheid te brengen.
Ook in huis zoeken ze warmte op.
Een hangmatje of plekje op of aan de radiator is veiliger dan een knapperend houtvuur waar sintels van op hun vacht kunnen vallen.
Artritis.
Net als bij mensen zullen ook oudere katten het in hun gewrichten voelen als het buiten kouder wordt. Pijn en stijfheid in de gewrichten zorgen voor ongemak. Zorg voor hulpmiddelen in huis: opstapjes om naar hun ligplaats te geraken, verhoogde drink- en eetbakjes, slaapplekken met zacht beddengoed of bijwarmte in het mandje en geef supplementen die kunnen helpen bij artritis.
Droge verwarmingslucht is niet ideaal. Meer schilfers zorgt voor jeukend huid. De vacht kan door aanmaak van te veel talg zelfs klitten of vilten. Ook de slijmvliezen kunnen uitdrogen. Zorg voor voldoende vochtigheid in de omgeving door waterbakjes op de radiator te zetten en hou haar vacht goed in de gaten. Sprays om klitten tegen te gaan zijn vaak geparfumeerd wat niet aangenaam is voor de kat haar gevoelige reukorgaan. De mousse van Dermoscent of de Dermoscent Essential 6 Spot on pipetjes ondersteunen de huid het beste.
Vermijd verveling in huis
Meer ruzie tussen de katten in huis? Dat kan. Dieren die het in de zomer prima met elkaar kunnen vinden, werken elkaar tijdens de herfst of winter soms op de zenuwen. Door het slechtere weer is de bewegingsvrijheid van katten in de winter beperkter en leven ze noodgedwongen korter op elkaar. De ongeschreven regels van time sharing in huis komen daardoor onder druk te staan.
Voorzie voldoende verborgen plekjes. Een kat die stress ervaart heeft in de eerste plaats nood om met die stress te kunnen omgaan en dat wilt zeggen: ze moet zich ergens kunnen verschuilen. Je huis mag vol prachtige slaapkussens en open mandjes staan. Op momenten van onrust heeft ze nood aan een plekje waar niemand haar ziet.
Iglomandjes of mandjes waar ze volledig in kunnen wegkruipen kunnen helpen, maar ook kartonnen dozen op de zijkant gezet met een zacht dekentje in zal ze waarderen. Verschuilen is belangrijk maar hou ook rekening met voldoende vluchtroutes in haar binnenhuisterritorium.
Je kan de goede vrede in huis ondersteunen door Feliway Classic of Feliway Friends in te pluggen en te zorgen voor voldoende afleiding in huis door in te zetten op omgevings- en voedselverrijking.
Bij koud weer lekker warm binnen blijven en vooral eten en slapen kan wel eens tot overgewicht leiden. Zet je rakkers aan het werk. Het is niet alleen goed om hen rustiger en met mate te laten eten. Het zorgt ook voor mentale stimulatie en prikkels eigen aan hun natuurlijk gedrag, namelijk zoeken naar voer. Er zijn in de handel vele voedselpuzzels verkrijgbaar. Je kan echter met heel eenvoudige materialen ook zelf aan de slag. Even googlen op ‘voedselverrijking kat do-it-yourself’, et voila, massa’s inspiratie.
Een kat eet bij koud weer meer. Niet zozeer uit gezelligheid, soms uit verveling, maar voornamelijk omdat ze meer energie nodig heeft om zichzelf warm te houden tijdens de koude dagen. Een kat die actief blijft in de winter, zal niet zo snel bijkomen in gewicht. De ietwat luiere exemplaren moeten wel in de gaten worden gehouden. Metabolic voer kan helpen om overgewicht te vermijden bij katten die de neiging hebben sneller in gewicht bij te komen. Geef droogvoer bij voorkeur in een puzzel of antischrokbak.
Zwerfkatten in de winter
Zorg voor een beschutte slaap- en schuilplaats. Isomo isoleert het best tegen koude en is vochtbestendig. Als je zelf een huisje maakt: maak bij voorkeur een opening aan de lange zijde en met de opening op een afstandje van een muurtje of tuinhuis. Dat belet dat koude wind of slagregen rechtstreeks in het nest waait.
Wist je dat fleecedekentjes heel veel vocht opnemen en de slaapplek zo ongeschikt maken? Het maakt het plekje niet alleen te koud maar er ontstaat ook snel schimmel. Gebruik daarom steeds stro. Geen hooi! Je kan stro makkelijk online bestellen.
Leg tijdens vriesnachten een snugglesafe in het hok. Deze geeft na opwarming in de microgolfoven tot 10 uur lang warmte af.
Zorg dat het schuthok niet rechtstreeks op een koude en vochtige ondergrond staat. In dit filmpje kan je zien hoe je zo’n zwerfkattenhuisje met eenvoudige materialen als een curverbox en een isomodoos zelf kan maken of je kan er ook aankopen bij organisaties die deze op maat maken.
Gebruik voor zwerfkatten steeds zoveel mogelijk donkere materialen. Wit is voor katten heftig en niet aangenaam. Hoe meer rust in het schuilhokje hoe beter!
Bij kou hebben katten meer eten nodig om hun lichaamswarmte op peil te houden. Heb je een magere zwerver bij jou in de buurt? Geef zeker natvoer bij. Dit wordt sneller door het lichaam opgenomen. Ook voldoende water is belangrijk. In de winter wat warm water bij het natvoer kan zeker helpen.
Zet een voldoende diepe drinkbak (bij voorkeur meerdere in haar territorium) en ververs het water dagelijks. Let op dat dit niet te bevriest. Een isolerend materiaal zoals isomo onder en rond de kom, kan helpen. Gebruik nooit zout of antivries in de drinkbak of op de plaats waar dieren lopen. Dit zorgt voor giftige stoffen aan de pootjes en kan zorgen voor brandwonden!
Als je zwerfkatten voedert of hen beschutting geeft, denk er zeker ook aan om melding te maken bij de milieudienst van jouw gemeente om hen te laten steriliseren of castreren als dat nog niet is gebeurd. Elke gemeente is sinds 1 april 2018 bij wet verplicht een diervriendelijke zwerfkattenaanpak te voeren.
Een zieke schuwe zwerfkat opgemerkt? Niesziekte zorgt voor uitvloei in de ogen, maar ook voor minder geur door snot. Katten die niet goed ruiken gaan slechter eten en verzwakken. Vraag aan de dierenarts welk antibioticum je onder sterk geurend voer kan doen om haar van de niesziekte te helpen verlossen.
Veilige feesten met de kat
Een klimobject met flikkerende lichtjes triggert het natuurlijk jachtinstinct van de kat. Besluipen, springen en vangen. Daar leent een kerstboom vol ‘prooien’ zich perfect voor. Let dus goed op.
- Breekbare kerstballen zijn gevaarlijk voor kwetsuren als ze breken.
- Kunstsneeuw en dennennaalden zijn giftig. Staat de dennenboom in een kom met water? Dan is het water waar de naalden invallen giftig!
Wat kan je doen?
- Zorg voor een veilig alternatief om in te klimmen en te krabben en zet de kerstboom niet op een plek waar ze normaal springen of klimmen om op een kast te geraken.
- Zet de lichtjes in de kerstboom NIET op knipperstand. Iets dat beweegt nodig meer uit om naar te jagen.
- Trigger haar jachtinstinct op een andere manier en vermijd frustratie en verveling door: spel met bewegende hengels, voedselverrijking (puzzels ipv een gewone eetbak), kartonnen dozen om in te verschuilen, speeltjes met valeriaan,…
- Straf NIET als ze in de kerstboom springt. Ze gaat de straf niet linken met het gedrag (wat natuurlijk jachtgedrag is) maar met jou.
- Beloon haar als ze de kerstboom met rust laat = positief gedrag bevestigen
De feestmaaltijd
Restjes van tafel zorgen vaak voor overgewicht bij katten. Dat zorgt voor gezondheidsproblemen. Een enkele keer een restje kip of kalkoen (zonder botjes) kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van! Besef ook dat een kat niet begrijpt waarom het nu wel kan en de week na de feesten niet meer. Geef nooit varkensvlees of chocolade aan je kat! En wat jij een lekker tussendoortje vindt, is niet altijd veilig voor haar.
Dieren geef je NOOIT als cadeau
Hoe goed bedoeld ook. Het is niet ok om een dier cadeau te geven. De verantwoordelijkheid en de hoge kosten voor jarenlange verzorging is geen geschenk voor de nieuwe eigenaar. Vaak zijn het net die dieren die in het dierenasiel belanden. Laat iemand zelf een huisgenoot en de bijkomende zorgen en kosten kiezen, maar geef ze niet cadeau!
Vuurwerk
Voor velen plezier, maar voor dieren vaak pure horror. De luide knallen zorgen namelijk voor veel stress. Een vuurwerkverbod is dus beslist een zegen voor de dieren!
Wat kan je doen als je verwacht dat er in je buurt toch vuurwerk wordt afgeschoten.
- zorg voor voldoende schuilplaatsen in huis
- blijf zelf rustig en ga niet troosten of betuttelen (zo versterk je onrust)
- hanteer de vertrouwde routine (zo komt ze sneller terug tot rust)
- hou de kat veilig binnen tijdens vuurwerk
- steek een Feliway verdamper in de stekker (als ondersteuning)