Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Babykittens gevonden

Eerst en vooral. Reageer niet te snel door ze meteen weg te nemen!

Hoe nobel en schattig het geven van papflesjes aan babykittens ook mag lijken. De rol van de moederkat kan je niet zomaar vervangen. Ze hebben haar zorgen, haar voedingsstoffen en haar antistoffen heel hard nodig.

Schat de situatie EERST in voor je hen meeneemt.

.

Rustig op een hoopje, warm en gezond

Dan is de kans groot dat de moeder in de buurt is.

Een zwerfkat met kroost moet veel eten. Ze laat haar nest normaal nooit langer dan 2 uren alleen achter.

 • Neem een foto (om de leeftijd te bepalen)
 • Strooi fijn zand rond het nest om na te gaan of er kattenpootjes zijn gepasseerd.
 • Zet een bakje met drinkwater en een bakje met droogvoer voor de moeder
 • Hou het vanop een afstand in de gaten. De moeder gaat niet terug naar haar kroost komen als je in de buurt loopt!

.

LET OP: ook een andere kat kan pootjes achterlaten bij het nest. Liggen de kittens na 2 uur nog steeds heel rustig en warm op een hoopje? Dan is de moeder vermoedelijk langs geweest. Kijk dit na een uurtje opnieuw na (vanop een afstand). Van zodra je weet dat de moeder in de buurt is: blijf uit de buurt van het nestje. Zoniet, zal de moeder het nest verplaatsen. Als ze wordt opgeschrikt, kan ze een kitten of meerdere laten liggen.

gevonden kittens met zwerfkat

Is de moederkat schuw? Meld haar aan bij de milieudienst van jouw gemeente.

 • Vermeld er bij dat er ook kittens zijn.
 • Het zwerfkattenproject dat haar zal vangen, zal normaal ook rekening houden met de leeftijd van de kittens.

.

.

Onrustig, koud, nat, met vliegeneitjes, etter of verspreid?

gevonden kittens met vliegeneitjes

Of ben je zeker dat de moeder er niet meer is? Ze werd overreden of het gaat om een onervaren moederkatje dat er niet naar omkijkt of geen voldoende melk heeft.

Neem actie!

 • Geef de kittens bijwarmte. Leg ze in een kartonnen doosje met een warmtekruik, een kersenpitkussen of een snugglesafe onder een dekentje.
 • Geef kittens die onderkoeld zijn NOOIT drinken of eten! Dat is levensgevaarlijk. Ze moeten eerst op temperatuur komen.
 • Mail een foto en gewicht van de kittens meteen door naar een erkend dierenasiel in jouw buurt met jouw gsmnummer en gemeente erbij vermeld. De organisatie zal aan de hand van de foto en jouw info gericht doorsturen naar een pleeggezin, een collega die dichterbij in de buurt is of soms rechtstreeks naar hun dierenarts.

Jouw acties kunnen een verschil betekenen op leven en dood.

Ga niet zomaar zelf aan de slag

Ook al bedoel je het goed. Als je hen niet de juiste zorgen geeft, kan het op enkele uren tijd voor hen al levensbedreigend worden!

.

Tips om de leeftijd in te schatten

0 tot 2 weken (neonataal) : Laat hen bij de moeder!

 • De navelstreng valt af tussen dag 3 en 5
 • De oogjes gaan open tussen dag 7 en dag 16 (opgelet: de oogjes kunnen dicht zitten door opgedroogde etter)
 • Tot 2 weken kruipt het op de buik (rooting reflex)

3 tot 5 weken: laat hen bij de moeder maar schat de situatie in (veiligheid)

 • De oortjes gaan open en rechtop staan vanaf 3 weken
 • Vanaf 4 weken verlaten kittens al kort het nest
 • Het helderblauw van de ogen verkleurt na 5 weken naar grijs, groen of oker. (opgelet: dit is niet bij alle rassen zo).

Geboortegewicht is circa 100gram – op 2 weken: 200gram – op 3 weken: 300gram,…

Opgelet: kittens kunnen veel ondergewicht hebben! Een kitten van 6 weken dat normaal circa 600 gram moet wegen, kan 200 gram wegen door ondervoeding.

.

gevonden kittens leeftijd schatten

Niet te snel maar wel tijdig!

Als de kittens nog te jong zijn, blijven ze best nog even in hun vertrouwde omgeving bij de moederkat. Hou het in de gaten want de eerste weken zal ze het nest vermoedelijk eens verplaatsen. Dat is normaal. Zo brengt ze mogelijke ‘vijanden’ in de war. Van zodra de kittens vanaf 4 weken het nest beginnen verlaten (en vaste voeding leren eten), wordt de moederkat gevangen voor sterilisatie.

Ontneem babykittens geen overlevingskansen door hen te snel naar binnen te nemen.

Een schuwe moederkat vangen om in een hok onder stress haar kittens te laten zogen is niet zo onschuldig als het lijkt. Het betekent voor haar veel stress en een verminderde weerstand. Haar stress heeft op de kittens een onzichtbare invloed. Ze krijgen immers via de melk stresshormonen mee wat een impact op hun weerbaarheid heeft.

LET OP: te lang wachten is ook niet goed. Sowieso start hun socialisatie voor ze zes weken oud zijn. Dat geeft hen de meeste kansen om tijdig aan een huiselijke omgeving en mensencontact te wennen en verhoogt hun adoptiekansen.

Mensschuwe kittens (die nooit vriendelijk contact met mensen hebben gehad) na 8 weken nog proberen ‘tam maken’ is niet altijd even katvriendelijk. De hersentjes van kittens zijn volgroeid op 8 weken. De mogelijkheid om nieuwe ervaringen en prikkels nog te leren verwerken, neemt hierdoor aanzienlijk af. Zwerfkittens die erg ziek of verzwakt zijn, lijken soms wel een soort ‘reset’ mee te kunnen maken. Rekening houden met het natuurlijk gedrag en het welzijn van een zwerfkitten moet steeds primeren op het gevoel dat bang en schuw in een hok in huis beter is dan buiten.

Om die reden is het inschatten van de leeftijd bij het vinden van kittens heel belangrijk. Vraag bij twijfel zeker hulp!

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!