Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

De winterperiode is de rustige periode in onze organisatie wat kittens betreft. Er blijven wel patiëntjes onder onze hoede komen, voornamelijk gekwetste of verzwakte zwerfkatjes.

Spoedmeldingen

Zwerfkattenorganisatie vzw Spy uit Aarschot vroeg onze hulp voor een kitten met zwaar geïnfecteerde oogjes. Na een bezoek aan onze oogarts kon hun vrijwilliger doorrijden naar één van onze ervaren pleeggezinnen. De prognose voor de oogjes was niet goed. Zijn rechteroogje zou sowieso al verloren zijn. Het linkeroogje zou na een heel intensieve behandeling misschien nog wat zicht hebben. Dean werd er met heel veel liefde en geduld verzorgd. En het beste nieuws is dat Dean zijn forever thuis bij zijn pleeggezin gevonden heeft.

Twee zwerfkatjes wiens verzorger moest opgenomen worden in het ziekenhuis nadat zijn huisje afbrandde hadden geen veilige schuilplek meer. Ze werden gevangen, bleken tam en konden vrij ter adoptie komen.

Onderweg naar huis zag één van onze planningdames hoe een katje omver gereden werd. De chauffeur reed doodgewoon verder alsof er niks gebeurd was. Onze vrijwilliger stopte meteen en bracht het onfortuinlijke katje naar onze dierenarts. Helaas was Mijntje bij aankomst al overleden…

Op kerstavond werd er een al wat ouder kitten binnengebracht. Negra was bij de melder erg bang en durfde agressief uit de hoek komen. Bij het pleeggezin durfde ze na een dag uit haar schuilhokje komen om te eten. Maar ze wilde niemand in de buurt. Geen mens, geen kat. Dan ging ze blazen en grommen. Haar pleegmama was niet onder de indruk. Ze gaf haar alle tijd, negeerde het vertoon en gaf haar lekkere hapjes. Enkele weken later is Negra een heel ontspannen superfletskontje.

Het nieuwe jaar was nog geen week bezig toen zwerfkatje Hixy in de opvang kwam. Zij moest nog wennen aan het gezelschap van mensen. Met andere katjes omgaan dat lukte wel. Een week later is ze al een heel ander katje dat kan genieten van een voorzichtig aaitje. Elke dag zet ze stapjes vooruit in het socialiseringsproces en groeit haar vertrouwen in mensen. Hixy en Negra zijn intussen verhuisd naar een nieuwe warme thuis.

Een onfortuinlijk zwerfkatje moest gevangen aangezien de staart gebroken leek en hij er niet goed uitzag. Helaas was deze zwerver intern ernstig beschadigd en konden geen behandelingen meer baten…

Afscheid van een blijver

Helaas zijn er ook heel trieste momenten bij het verzorgen van zorgkittens. Als alle behandelingen falen en de prognose uitzichtloos is, is afscheid een zeer zware dobber. Pleeggezin Ruth, die we ontzettend dankbaar zijn voor haar toegewijde zorgen aan dit zorgkatje, stuurde ons dit aangrijpende verslagje.

“Hieronder het verhaal over Fragile, een katje dat niet zomaar een katje was. Ze was een zorgkatje, een fragiel katje, maar ooh zo bijzonder! 10 augustus 2020 werd Fragile in een kippenhok samen met 2 andere nestgenootjes gevonden. Al dadelijk zag je dat er met haar iets aan de hand was: ze was een pak kleiner dan de 2 anderen. Ze had vanaf het begin een grote groeiachterstand. Gelukkig meldde de vinder het nestje aan bij Cat Shelter. Ze kreeg de naam ‘Fragile’. Zeer toepasselijk voor haar, want ze was dan ook een zeer klein fragiel beestje van amper 182 gram. Ik zorgde dag en nacht voor haar: eten geven, zorgen dat ze het warm genoeg had, want ze kon zelf haar temperatuur nog niet onder controle houden, stimuleren voor plasjes en kakskes, ….

De eerste dagjes bleek dat ze heel kortademig was. Bij de dierenarts werd niets abnormaals vastgesteld : het zou van de stress zijn. Intussen kreeg Fragile vitamientjes om aan te sterken, maar het hielp niet echt. Ze werd ziek en kreeg aanhoudende diarree. Na onderzoek bleek ze niet enkel Giardia te hebben maar ook Coccidiose, dubbele pech. Ze woog ondertussen 230 gram, maar door de hevige diarree kwam ze niet echt bij. Wat was ik ongerust. De kans dat ze het niet zou halen, was reëel. Doch sloeg de medicatie aan en stilletjes aan kwam ons meisje grammetjes bij.

Veel stappen deed ze niet omdat ze te klein en te fragiel was. Ook de verhoudingen ‘kopje, lijfje en pootjes’ klopten totaal niet, maar ondertussen was het mijn hartendiefje geworden. Ze was heel afhankelijk van mij alsook heel aanhankelijk. Met het groeien werd er opgemerkt dat Fragile zeer raar stapte: slordig, stuntelig en opvallend traag. Er werd opnieuw naar de dierenarts gegaan. Bij het bloed prikken, raakte ze weer in ademnood en verloor het bewustzijn. Gelukkig reageerde de dierenarts onmiddellijk door zuurstofwater toe te dienen en kwam ons meisje bij. Ze wilde dit verder onderzoeken. Zo zagen we op foto’s van haar rugje dat dit misgroeid was en dat dit drukte tegen haar luchtpijp. Diagnose: scoliose. Hieraan kon niets gedaan worden. Verder bleek uit het bloedonderzoek dat ze geen FIP, leucose of toxoplasmose had. OEF! Ik heeeeeeel blij! Besluit: Fragile had scoliose en ataxie. Ataxie is een neurologische aandoening waardoor de hersenen verkeerde signalen doorstuurt en Fragile raar stapt. Aangezien ze een zorgkatje was, bleef ze onder hoede bij Cat Shelter met mij als opvangmama.

Begin februari 2021 gaat Fragile opeens snel achteruit. Ik zie dat ze tandvleesontsteking heeft, start medicatie op en maak me voor de rest geen zorgen. Waarschijnlijk door de pijn, stapte ze amper. Op aanraden van Cat Shelter werd er opnieuw bloed genomen om te kijken waar de plotse achteruitgang vandaan kwam. Ze werd getest op FIP en toxoplasmose. Uit het bloedonderzoek blijkt dat er sprake is van een bacteriële infectie (tandvleesontsteking) en dat de mogelijkheid er is dat ze FIP had. Neurologische FIP, vandaar dat ze zo slecht stapt: scoliose, samen met ataxie en dan nog eens FIP erbij….. vreselijk! Er bestaat tegenwoordig medicatie tegen FIP, maar aangezien dit nog niet erkend is in België, gaan we op zoek waar deze medicatie te verkrijgen is. Via Het Dierenthuisje in Geel kunnen we aan de medicatie geraken. Wat bleek: deze behandeling duurt 81 tot 89 dagen en is ontzettend duur (van 600 euro tot 1000 euro). Cat Shelter stond erop deze kans te geven aan Fragile. Zo een mooi gebaar.

Ik startte onmiddellijk de medicatie op, hopend dat het snel aansloeg. Maar helaas, het ging steeds meer bergaf met Fragile. Ze kon nog maar amper stappen en enkele dagjes later zelfs niet meer  Ze at al liggend, plaste al liggend, alles gebeurde al liggend. Dit wees erop dat Fragile geen neurologische FIP had, want dan zou het beter gaan met haar in plaats van slechter. Ik wist me geen raad meer. Wat scheelde er toch met mijn mini-meisje? Dan toch toxoplasmose? Maar neen, ook dit resultaat bleek negatief. Ondertussen kreeg ze ’s morgens en ’s avonds pijnstilling. Ik werd door de dierenarts doorverwezen naar een neuroloog. Al snel bleek uit de woorden van deze specialist dat het echt niet goed ging met haar. Fragile mocht van Cat Shelter een scan laten nemen (900 euro !) zodat we eindelijk zouden weten wat er nu precies aan de hand was met haar. Een uur moest ik wachten op de resultaten van de scan. En toen kwam de diagnose …. Mijn Fragileke haar rugje was helemaal misvormd vanaf haar nekje tot aan haar staartje. Door haar groei was er nog nauwelijks ruggenmerg tussen haar wervels en daarbij kwam ook nog eens dat haar rugje eruit zag als een roetsjbaan. De wereld viel voor mij stil… mijn meisje zou nooit nog kunnen lopen, huppelen, klimmen, …. en voortdurend pijn hebben. Ik besefte dat deze diagnose het ergste scenario voor haar kon zijn. Mijn wereld stortte in, want ik wist wat me te wachten stond. Vreselijk, die gedachte. Met zeer veel tranen reed ik naar huis en lichtte Cat Shelter in. Zij beseften ook dat er geen dierwaardige toekomst meer was voor dit wondermooie meisje en stonden achter mijn beslissing. Ik heb haar diezelfde avond laten gaan. Ik was bij haar tot de laatste seconde… Ze keek naar mij zoals ze dat altijd zo lief kon en ik zei haar dat ik fier op haar was! Ze was een echt doorzettertje. Binnengaan met haar in mijn armen en daarna buitengaan zonder haar…. Het voelde zo leeg, zo verschrikkelijk en het deed ontzettend veel pijn. Ik vrees dat ik nooit nog zoveel zal houden van een katje als van mijn Fragileke… Het ga je goed in de poezenhemel, Fragile. Wat mis ik je enorm, mijn mini-meisje! Dikke knuffel, je pleegmama, Ruth x

Alle testen en behandelingen waren het ons meer dan waard om uit te zoeken wat er met Fragile aan de hand was ook al betekende het een flinke hap uit ons budget vlak voor de start van het kittenseizoen. Dit is waar we ons al jaren met hart en ziel voor inzetten: hulpbehoevende kittens die intensieve zorgen nodig hebben alle kansen geven.

Gelukkig ook wat goed nieuws. Een ander blijvertje onder onze hoede blies in februari 11 kaarsjes uit. Beautje. Ze kwam in 2010 in de opvang met een zeer zwakke gezondheid. Ze overleefde zeer moeilijke eerste maanden. Al haar tanden moesten na een jaar getrokken worden, haar hart bleek vergroot en ze had blijvende longschade. Alle dierenartsen zeiden dat we heel gelukkig mochten zijn als ze 5 jaar zou halen. Ook al moet ze dagelijks medicatie innemen, ze is er nog steeds. Even vrolijk, speels, aanhankelijk en zot als voorheen. Ze snurkt als de beste, ze fletst als geen ander en blijft heel nieuwsgierig.

Startschot kittenseizoen?

Op zaterdag 13 februari na een ijskoude week kwam ons allereerste papfleskitten binnen. Via het asiel van Genk werd een gewond kitten van amper 64 gram binnengebracht.

Na het hechten van het wondje en een nacht recupereren bij de dierenarts, werd Hottentotje bij één van onze ervaren couveusegezinnen verwacht. Helaas had het kleintje vermoedelijk al te lang onderkoeld gelegen waardoor het de strijd verloor…

We hopen heel hard dat dit nog niet de echte start van het seizoen betekent en heftige koudegolven uitblijven want dat zou wel eens desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de eerste worp van het jaar. De drukke periode zit er weer aan te komen eens het weer warmer wordt. Onze pleeggezinnen staan alvast klaar om alweer vele patiëntjes te kunnen helpen.

Rustig in de winter in een kittenopvang betekent niet dat we intussen met de vingers draaien. Naast onze klassieke werking zetten we tijdens de wintermaanden meer in op ons Project AUTT om nog meer zwerfdieren te kunnen helpen.

Project AUTT

AUTT staat voor “Animals Under the Trees”, dieren die buiten leven en omwille van gebrek aan middelen in die regio of door noodomstandigheden dringend extra hulp nodig hebben. Hulp die hun lot ingrijpend kan veranderen. Dit nieuwe project heeft indirect gevolgen op onze donaties.

We kunnen sinds 2020 geen fiscale attesten meer uitschrijven omwille van onze steun aan collega dierenorganisaties en andere dieren dan die onder eigen onze hoede. Die hulp mag namelijk niet als een asiel in aanmerking wilt komen voor fiscale attesten. Ook andere dieren kunnen helpen dan onze eigen zwerfkittens in opvang was een bewuste keuze waar we blijven achter staan. We willen immers niet beperkt worden in onze hulp aan dieren. Dieren over de grenzen van onze eigen opvang helpen, betekent niet dat dit ten koste gaat van de kwalitatieve zorg die onze eigen kittens al jaar en dag krijgen. Daar zal nooit op bezuinigd worden!

Covid-19 zorgt voor mensenleed maar ook voor een tsunami aan dierenleed. Wij willen onze expertise en ons netwerk gebruiken om nog meer te kunnen helpen. De voorbije jaren kregen we van sympathisanten steeds vaker de vraag of we geen organisaties kennen die zwerfdieren helpen op plaatsen waar amper tot geen hulp voor handen is, waar dieren door gebrek aan mogelijkheden een triest lot wacht. We brachten hen steeds in contact met organisaties waar we goede ervaringen over hoorden. Donateurs bleven argwanend, want gaan die daar wel iets goed mee doen? Dat geld gaat toch niet naar personeel hé? Aangezien we intussen al bijna 20 jaar actief zijn in de dierenwelzijnssector en we tijdens bijscholingen vaak in contact komen met mensen die zich over de grenzen inzetten, bouwden we een steeds groter wordend netwerk op van betrouwbare partners.

Meer zwerfdieren helpen

Vzw Spy steunde onze organisatie op momenten dat we amper het hoofd boven water hielden. De evenementensector die deze organisatie steeds steunde, ligt echter sinds Covid-19 zo goed als volledig stil. Dat betekent ook dat broodnodige inkomsten om de zwerfkatjes in Aarschot en in Agadir te helpen wegvielen.

Toch stopte hun hulp aan deze hulpbehoevende dieren niet.  Tijd om wat terug te doen! We doneerden na het drukke kittenseizoen materialen die we kunnen missen, verzorgingsproducten en voer voor zwerfkatten die extra zorg nodig hebben en door hun schuwe natuur nadien ook niet herplaatst kunnen worden.

Collega’s in een regio in Costa Rica waar de nasleep van orkanen voor ernstige gevolgen voor zwerfhondjes had gezorgd, riepen onze hulp in. We hielpen bij een noodsituatie voor de zorg aan pups die zwaar onderkomen waren en dringend medische zorgen nodig hadden. Eentje haalde het niet. De overige pups hebben na intensieve zorgen intussen in eigen regio een goede thuis gevonden.

De factuur voor een week hospitalisatie, bloedtransfusies, ontwormingen, vaccinaties en de sterilisatie van de moederhond kwam op 250 USD (205 euro). Dat is een tiende van wat het in België zou kosten! De donatie van een groot dierenvriend werd gebruikt om deze pups te kunnen helpen.

Dierenliefhebbers die mee willen helpen om ook andere dieren dan onze eigen patiëntjes te helpen, kunnen bij hun donatie “project AUTT” vermelden. Wil je dat jouw donatie enkel naar onze zwerfkittens gaat? Vermeld dan “kittenzorg”. Maakt het jou niet uit, zolang de dieren maar geholpen worden? Doe een vrije donatie zonder mededeling.

Donateurs mogen op hun beide oren slapen: wij geven onze hoge standaard aan kwalitatieve zorg aan de zwerfkittens en – katten onder onze eigen hoede NIET op. We willen gewoon nog iets meer dieren helpen, op een andere manier 🙂

Fundraising

Steunen kan via storting op BE43 7785 9170 4301 of via Paypall.

Of koop één van onze promotiepakketten! Deze zijn nog beschikbaar zolang de voorraad strekt (exclusief verzendingskosten).

Promopakket 1 is reeds uitverkocht!

Promopakket 2 heeft een winkelwaarde van 30 euro – Nu: 20 euro

  • duurzame draagtas-
  • elegante sleutelhanger
  • minigids met tips voor gelukkige katten-
  • valeriaankussentje voor de kat.

Promopakket 3 heeft een winkelwaarde van 15 euro: Nu: 8 euro

  • elegante sleutelhanger
  • minigids met tips voor gelukkige katten
  • valeriaankussentje voor de kat

Ook andere combinaties dan pakket 2 en 3 zijn mogelijk. Mail even naar catsheltermerchandising@gmail.com

Ook weer een dikke merci aan MaxiZoo die ons een heleboel leuke spulletjes schonk waar onze opvangertjes beslist van zullen genieten!

Week van de vrijwilliger

Het voorjaar start met de week van de vrijwilliger. Zonder vrijwilligers zou onze organisatie onbestaande zijn. Het vele werk achter de schermen, alle beheer en alle zorg aan de katjes gebeurt na 19 jaar nog steeds 100% door vrijwilligers. En daar zijn we fier op!

Bij de start van het seizoen komen we normaal met al onze actieve pleeggezinnen samen voor een leuk samenzijn. Helaas zit dat er dit jaar niet in. Ook in 2021 blijven zij een onmiskenbare schakel van onze opvang. Voor al hun inzet voor de toegewijde opvang van onze patiëntjes zijn we hen dan ook ontzettend dankbaar!

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!