Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Mei. Traditioneel de drukste maand van het jaar. Ook in 2020 maakt mei haar reputatie waar. Zal het tempo deze zomer non-stop zo hoog blijven? 81 nieuwe patiëntjes kwamen onder onze hoede.

Versterking door Covid-19

Dankzij Covid-19 gingen we het kittenseizoen in met een recordaantal nieuwe pleeggezinnen. Deze werden virtueel gescreend, digitaal begeleid en virtueel opgestart wat een hele klus was en beslist een uitdaging.

Een heleboel extra materialen moesten op korte tijd aangeschaft om te zorgen dat al deze gezinnen hun toekomstige logeetjes al het nodige kunnen geven. Het was even slikken, want al deze nieuwe pleeggezinnen moesten op hetzelfde moment voldoende begeleid worden door een beperkte kern aan vrijwilligers die de dagelijkse werking op zich nemen. Om die reden werd ook geen extra oproep gedaan. We blijven waken over de kwaliteit aan zorg en opvolging.

En hoe dankbaar zijn we niet voor al die enthousiaste aangeboden hulp! Al die extra hulp kwam heel goed van pas in de drukke maand mei die helaas traditiegetrouw zorgde voor een eerste tijdelijke opnamestop met 122 patiëntjes onder onze hoede waarvan 75% jonger dan 5 weekjes oud is. Dat zijn heel veel babykittens.

Spoedmeldingen

De drukste maand van het jaar betekent veel spoedmeldingen. Het gaat immers zo goed als altijd om babykittens waar elke minuut een verschil op leven en dood kan betekenen.

Een greep uit de meldingen waar onze planning dagelijks mee te maken krijgt:

Babykittens zonder moeder

Melders hadden een babykitten van 2 weken moederziel alleen gevonden op een bouwwerf. Deze uk kwam via de collega’s van Poezencentrale Mol in opvang bij een pleeggezin waar het na quarantaine bij leeftijdsgenootjes kan opgroeien.

Soms komt alle hulp te laat. Twee pasgeboren kittens werden op een oprit gevonden. Mamapoes was spoorloos. Eén van de kittens overleed kort erna. Er werd geadviseerd met het tweede dat het heel slecht deed door te rijden naar onze dierenarts. Helaas stierf het onderweg.

Het is zo belangrijk om tijdig in te grijpen. Maar te snel is ook niet goed. In 99% van de gevallen loopt mams wel degelijk in de buurt. En dan is het met handen en voeten uitleggen hoe belangrijk het is om haar niet te storen en haar voldoende kans te geven om bij hen te komen. Zolang je in de buurt van haar kitten staat, zal ze zich echt niet laten zien.

Liggen de kittens op een hoopje rustig te slapen? Besef dat je het erger maakt als je ze zomaar weg neemt. Geef mams altijd de kans om vlot tot bij hen te geraken. Ja, het kan zijn dat ze hen gaat verplaatsen, dat is niet abnormaal in de natuur. Heb je het nest gelokaliseerd? Zet voeding voor haar in de buurt en stoor haar niet.

Onderkoeld of uitgedroogd

Liggen de kittens, verspreid, nat, koud of onrustig? Dan is er iets mis. Of er is iets met mams gebeurd of ze is hen aan het verplaatsen geweest en werd opgeschrikt. Een onervaren moederkatje zal in zo’n situatie niet altijd goed weten wat doen. Liggen babykittens luid te miauwen, krijgt mams de kans erbij te komen en is ze in geen velden te bekennen? Overleg dan meteen met een organisatie. Heel belangrijk: zorg dat bij het eerste contact jouw contactgegevens duidelijk zijn.

Zo werd in in Paal een kitten van 10 dagen oud luid krijsend gevonden. Het voelde ook heel koud aan en dat is geen goed teken. Een kitten dat minder dan 35°C lichaamstemperatuur heeft, kan geen voeding verwerken. Het komt bij ondertemperatuur heel snel in een gevaarlijke situatie die snel fataal kan worden. De melder had het kleintje gelukkig meteen tegen een warm kersenpitkussentje gelegd. Kleine Weedra lag kort erna bij babykitten Vadiz uit Stevoort lekker warm in de couveuse.

Via onze collega’s van het dierenasiel van Genk kwamen er 2 kittens binnen van een 10-tal dagen oud. Mamapoes had al 3 van de 5 nestgenootjes doodgebeten. Waarom is een mamapoes zo wreed? Door stress, veroorzaakt door een onveilig gevoel in de omgeving. Of ze voelt dat er iets goed fout zit met haar kittens. Dat was vermoedelijk bij dit nestje het geval. Xeba & Xory werden dezelfde dag nog gehospitaliseerd. Ze hadden hoge koorts en een zware infectie op het wondje van de navelstreng. Zonder menselijk hulp hadden ze het niet overleefd. Mamapoes moet het geweten hebben…

Ook voor 3 babykittens van amper 5 daagjes oud was nog een couveuseplekje vrij. Ze zullen omringd worden met de nodige zorg en liefde.

Kittens die gevonden worden op een hoopje vol maden en dikke vliegen, dat is uiteraard ook niet twijfelen en ingrijpen. Deze kittens kwamen in spoed binnen en stellen het 3 weken later gelukkig goed.

Intussen zijn 5 digitale couveuses in gebruik. Een 6de werd in spoed besteld. De nood is gewoon te groot. Dit is uiteraard weer een flinke hap uit ons budget.

HELP ONS om het hoofd boven water te houden en steun op BE43 7785 9170 4301 met vermelding ‘hulp voor couveuse’.

Te vroeg van de moeder weg

Vaak wachten mensen niet, rapen een nest op en brengen het meteen door naar het dierenasiel. Via onze collega’s van het dierenasiel van Genk krijgen we vaak kittens binnen die melders veel te jong van de moederkat hebben weggehaald. Zo ook dit nestje van 4 kittens van amper 2 weken oud.

Moederkatten met kroost

Het is niet omdat mams in de buurt is dat het niet kan foutlopen…

Een pas bevallen moederkat werd opgeschrikt door een hond. Haar kroost werd op een veiliger plek vlakbij gelegd maar mams liet zich niet meer zien. Aangezien het voor de kittens te lang duurde en ze dringend nood aan warmte en voeding hadden, kwamen ze binnen in een pleeggezin. Voor mams werd een vangkooi opgesteld. Het was afwachten of ze onder stress naar haar kroost zou omkijken. Mams werd herenigd met haar piepjonge kroost. Gelukkig kwam ze tot rust en liet haar kittens zogen.

Soms legt een moederkat haar kroost op een plek waar het niet echt geschikt is. Mams mocht met haar 5 kittens nog een tijdje gebruik maken van het kippenhok tot ze wat ouder waren om in opvang te komen. Tot we verwittigd werden dat de moeder een kitten uit het nest had gehaald en de andere had achtergelaten. De overgebleven kittens deden het niet goed. Ze zaten vol bloedluizen en eentje was al overleden. Ook hier voelde de moeder vermoedelijk aan dat er iets mis was en liet ze de zwakste kittens achter. Kort nadien stierf nog eentje van deze couveusekittens.

Zo kwamen ook 5 tijgertjes ondervoed in opvang nadat mams er plots niet meer naar omkeek. De moeder werd intussen door het zwerfkattenproject gesteriliseerd.

In Beringen had een mamapoes het niet beter gevonden dan haar kittens in een oude ongebruikte pizzaoven ter wereld te brengen. Het nestje van 5 kon in de opvang komen van zodra ze flink begonnen rond te lopen. Het werd voor hen te gevaarlijk werd maar tegelijk ook hoog tijd om gesocialiseerd te worden.

Nestjes

Eén van onze kersverse pleeggezinnen mocht zich met veel liefde ontfermen over een nestje van kittens van 4 weken oud dat via het dierenasiel van Genk in opvang kwam.

En zo volgden de hele maand mei de ene melding na de andere zich op en konden we de collega’s depaneren met een heel aantal nestjes.

Onze oproeptelefoon is bereikbaar tot 21u. Toch komen er vaak nog tot laat via mail meldingen binnen. Als meteen duidelijke info wordt gegeven (situatie en foto) wordt zo snel mogelijk een oplossing gezocht. Twee kittens van 6 weken die verweesd langs de straatkant stonden, konden zo veilig in opvang komen en werden intussen ook reeds besproken.

Enkelingen

Enkelingen kunnen babykittens zijn die tijdens het verplaatsen van het nest achtergebleven zijn. Of het gaat om kittens die al op stap waren en door omstandigheden te ver of elders verzeild raakten. Of ze hebben iets van een infectie waardoor het mogelijk is dat de moederkat het kitten uit het nest zet. Dat is helaas ook de natuur. Meestal voelt ze het als het kitten niet in orde of niet levensvatbaar is. Helaas werd dit kitten kort na aankomst een sterretje…

Zo werd een kitten met dichtgeplakte etterende oogjes onder een haag gevonden. Gelukkig zien we deze kittens vrij snel goed opleven. Hun oogjes worden verzorgd, hun buikje wordt gevuld en ze krijgen alle nodige aandacht en comfort om veilig en gezond te kunnen opgroeien. Kunza verbleef heel lang in hospitalisatie en kreeg intensieve zorgen voor een zware longinfectie. Wie zich afvraagt hoeveel ons zoiets kost? 470 euro…

En soms proberen mensen het zelf en lukt het niet of moeten ze plots weg omdat het niet mag van de huisbaas.

Hulp gevraagd

We nemen geen kittens aan van eigen kat. Maar als je een hulpvraag krijgt met een foto erbij en je hoort dat de mensen de wanhoop nabij zijn omdat hun dierenarts hen niet kon helpen en ze er geen goed gevoel bij hebben, dan gaan onze alarmbellen af. Het kitten deed het echt niet goed, dat was heel duidelijk op de foto. Het zat met een enorme achterstand. We besloten het in opvang te nemen en gingen er in spoed mee naar onze eigen dierenarts waar het meteen de couveuse in ging. Het neusje zat verstopt, het was uitgedroogd en onderkoeld. De achterstand was helaas veel te groot.

Kittens die niet voldoende colostrum meekregen (meestal diegene die laatst geboren wordt) hebben vaak amper tot geen weerstand en worden erg snel ziek. Als dat te lang aansleept en niet meteen ondersteunend wordt gewerkt om die weerstand op te krikken, krijg je situaties zoals deze.

Het kitten gaf ondanks alle goede zorgen van dierenartsen en -assistentes gedurende enkele dagen de bittere strijd opgegeven. En een bitter pil was het ook voor ons. Deze melder had immers hulp gezocht bij een dierenarts, maar lang niet het juiste advies gekregen.

En zo gaat de lijst verder van meldingen. Heel belangrijk: alle kittens die je in het wel en wee ziet kunnen nog niet bezocht worden. Er wordt ook geen enkele informatie over gegeven tot ze online op de website komen in de rubriek adoptie. Het heeft dus geen zin om reeds voor hen te bellen of te mailen want je krijgt hetzelfde antwoord: wacht tot er kittens vrij komen ter adoptie : zichtbaar in de rubriek ‘adoptie’.

Afscheid van Shauny

In mei nam één van onze pleeggezinnen met veel pijn in het hart afscheid van één van onze blijvers. We zijn hen heel dankbaar om deze lieve meid 7,5 jaar lang een warme thuis te hebben gegeven. Cat Shelter heeft de voorbije jaren een aantal katjes onder haar hoede gehouden, omwille van zeer onstabiele gezondheid of nood aan intensieve opvolging. Daar hoort ook deze lieve meid bij aangezien ze op regelmatige basis epileptische aanvallen had. Dat ging geruime tijd goed tot het heel snel van kwaad naar erger ging en de situatie voor Shauny niet meer houdbaar was.

HELP ONS om het hoofd boven water te houden en steun op BE43 7785 9170 4301 met vermelding ‘steun aan zorgkatjes’.

Inzamelacties

Zoveel pleeggezinnen met alle materialen ondersteunen en zoveel mondjes te voeden, dat kost handen vol geld. Om nog niet te spreken over te torenhoge rekeningen aan medische zorgen. Zonder de hulp van donateurs komen we er niet.

Op 4 mei plaatsten we een berichtje op Facebook om leuke mondmaskers te verkopen. Het werd even “mondmasker madness”! Op amper een uur tijd kregen we zoveel mails aan bestellingen binnen dat we diezelfde avond al uitverkocht waren. En dan was het wachten op een volgende levering van 50 stuks. Ook die was al gereserveerd voor ze er goed en wel waren. Er zijn nog meer leveringen op komst maar dat kan nog eventjes duren. Van zodra dat is, staan ze terug online 🙂

Uiteraard dekken de inkomsten van de mondmaskers amper een fractie van een maandfactuur. Steunen kan ook via bestellingen via Trooper.

Via dierendonatie.be werden middelen ingezameld om 33 papflesjes aan te kopen. En er staat alweer een nieuw project online om in te zamelen voor een digitale couveuse. We hebben er 5 in gebruik, maar kunnen beslist een extra gebruiken. Volg zeker deze prachtige organisatie die zovele andere organisaties helpt met inzamelacties!

Succesverhaaltjes

Op onze FB pagina kan je vele hartverwarmende verhaaltjes vinden. Er is een reden waarom we onze volgers niet bestoken met de vele trieste meldingen. Er is immers al genoeg negatief nieuws. Wij willen focussen op het positieve. En dat is het verschil dat vrijwilligers en adoptanten maken in het leven van kittens dat door omstandigheden niet goed gestart was.

Het vele ‘wee’ sluiten we dan ook graag in de bericht af met een leuke ‘wel’, een verslagje van een ex-opvangertje.

Hallo, ik ben Billie, voorheen Noi. Ik heb al heel wat meegemaakt in mijn jonge leven. Toen ze mij vonden waren mijn oogjes zo ontstoken dat er één verwijderd is, het andere oog is heel beperkt. Ik heb alle goede zorgen gekregen bij mijn poezenmama’s van Cat Shelter en toen ging ik op zoek naar een gouden mandje. Ik dacht, niet simpel als kleine drommel met weinig zicht… MAAR het is gelukt. En of dat al fijn nieuws was, heb ik twee kameraadjes erbij gekregen. Coka is bijna 18 jaar en komt ook van Cat Shelter.

Hij laat duidelijk voelen dat het oké is, maar ik mag hem niet ambeteren. Niet springen en niet in zijne staart bijten, maar wel lekker chillen. En dan is er nog mooie Betty (zij komt uit het asiel) Zij is een tijgertje en 3 maanden ouder dan mij. Ondertussen zijn we al dikke maatjes. Samen crossen we rond op het afgeschermd buitenterras. Ik ben zo blij met mijn nieuwe stekje. Maar ik zal nooit mijn redders vergeten.

Lieve poezen groetjes, Miss Billie xXx 

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!