Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Stilte voor de storm

Deze titel voelt momenteel heel dubbel aan. In maart kreeg de wereld een shocktherapie van jewelste met het COVID-19 virus. Die situatie heeft een impact op de samenleving, op mens en dier.

Intussen staan we voor de start van een kittenseizoen dat weer heel zwaar zal worden. Ook het nieuws van een kat die besmet zou zijn met Covid-19 kan zorgen voor problemen. Dit nieuws werd helaas zonder verdere testen de wereld ingestuurd en wordt door dierenvirologen van de UG ernstig in twijfel getrokken. De kans is namelijk veel groter dat niet de kat maar het staal besmet was. Er is dus geen reden om in paniek dieren buiten te zetten of binnen op te sluiten als ze normaal naar buiten kunnen!

Gebruik je gezond verstand: ben je ziek van coronavirus? Beperk dan niet alleen het contact met je omgeving maar ook met je huisdieren. En blijf allemaal goed je handen wassen.

Lees ook zeker onze tips om jullie katten door deze situatie heen te loodsen. De impact op hun routine en rust mag echt niet onderschat worden. Zo voorkom je voor jezelf en je kat een heleboel problemen.

Blijf ook zeker zwerfkatten doorgeven aan de milieudienst van jouw gemeente zodat ze gevangen kunnen worden voor sterilisatie/castratie en help zo kattenleed vermijden.

Revalidatie zwerfkat

Begin maart kreeg Grumpy zijn vrijheid terug. Deze onfortuinlijke kater werd door zijn verzorgers aangemeld omdat hij heel wankel op zijn poten stond. Hij werd gevangen en onderzocht. Een flinke ooronsteking had gezorgd voor een gescheurd trommelvlies.

Grumpy verbleef 2 weken in revalidatie, kreeg antibioticum en een nacontrole alvorens hij terug naar zijn vertrouwde plek kon waar hij verder nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Zet de kids aan het werk

Nog op zoek naar een nuttige tijdsbesteding voor de kids? Laat hen dingen knutselen die de kat kan gebruiken als omgevings- of voedselverrijking. Heel belangrijk: laat de kat nadien er in alle rust van genieten.

Op onze FB pagina kan je elke zondag leuke do-it-yourself vinden. Hieronder enkele voorbeeldjes.

Neem babykittens NIET zomaar weg!

We kunnen dit advies niet vaak genoeg herhalen. De kans is immers heel erg groot dat er een moederkat in de buurt loopt die heel even op zoek is naar voedsel. Hoe nobel het verzorgen van papfleskittens ook mag zijn, de rol (en antistoffen) van de moederkat kan niet zomaar worden vervangen!

Probeer EERST de situatie goed in te schatten. Zijn ze rustig en voelen ze warm aan? Dan is de kans groot dat hun moeder in de buurt is. Hou dit goed in de gaten zonder de moederkat te storen om tot bij haar kittens te geraken! Zet eten vlakbij en strooi fijn zand rond het nest om nadien te zien of er kattenpootjes van mams in staan en of de kittens nog steeds vredig op een hoopje liggen te slapen.

Voelen ze koud aan, zijn ze onrustig en liggen ze verspreid

Contacteer dan spoedig een kattenvereniging of dierenasiel. Bezorg hen zoveel mogelijk informatie (foto en gewicht) zodat de situatie en de leeftijd snel ingeschat kan worden om hen naar een geschikte opvangplek te brengen.

Nog geen kittens ter adoptie

We hebben voorlopig nog geen meldingen ontvangen van gevonden babykittens. Dat wilt ook zeggen dat het nog een hele tijd zal duren vooraleer er effectief kittens ter adoptie zullen zijn. Het heeft geen zin om ons daar nu reeds voor te contacteren. Net zoals vorig jaar adviseren we iedereen die interesse heeft in de adoptie van kittens om ten vroegste vanaf mei onze rubriek ‘adoptie’ op onze website in de gaten te houden.

In de dierenasielen zitten echter wel nog katten die wachten op een thuis. De meeste asielen plaatsen katten op afspraak of volgens wat de veiligheidsmaatregelen toelaten. Informeer zeker bij het asiel in jouw regio. Hou er ook rekening mee dat een nieuwe kat ook nadien voldoende tijd en aandacht nodig heeft en niet nu enkel tegen verveling in huis mag worden gehaald…

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on pinterest