Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Aanmeldingen versus meldingen

Juni was voor onze vrijwilligers een heel zware maand. Niet alleen hadden al onze pleeggezinnen hun handen goed vol. Onze vrijwilligers die de planning bemannen kregen te maken met frustrerende situaties. Nooit eerder meldden zich voor het nieuwe kittenseizoen zo weinig nieuwe extra pleeggezinnen aan. Mensen tonen interesse maar sturen nooit hun aanmeldingsformulier in. Voor velen komt er helaas teveel bij te kijken. Het is dan ook de meest hulpbehoevende doelgroep die we onder onze hoede krijgen. Dus ja, er komt heel wat bij kijken. Het is niet enkel knuffelen en spelen. Geen extra pleeggezinnen in juni betekende helaas een noodstop. En dat terwijl meldingen blijven binnenkomen.

Puzzelplekjes voor spoedgevallen

Gelukkig heeft Cat Shelter heel gemotiveerde pleeggezinnen die helpen waar het kan. Voor spoedgevalletjes (die dringend medische hulp en intensieve zorgen nodig hadden) konden we op die manier de nodige puzzelplekjes creëren. We bewaken intussen nauwlettend de infectiedruk voor de aanwezige kittens en ook de grenzen die de pleeggezinnen ons aangeven. Het is niet de bedoeling dat ze met al hun goede bedoelingen kopje ondergaan en niet meer kunnen helpen. Het werd in juni een moeilijke evenwichtsoefening van spoedgevalletjes depaneren en minder dringende meldingen doorverwijzen.

Zowat al onze collega’s waren zoekende naar plekjes. Waar we in mei hen nog konden depaneren, moesten we hen in juni teleurstellen dat we zelf overvol zaten.

Zoektocht naar extra pleeggezinnen gaat door

De nood is gewoon veel te groot. Dat het moeilijker wordt om gemotiveerde dierenvrienden te vinden die voldoende thuis zijn en willen helpen, is duidelijk. Ook Facebook maakt het FB pagina’s steeds moeilijker.  Het bereik van betaalde advertenties om pleeggezinnen te werven is aanzienlijk lager dan voorbije jaren. We zetten terug meer in op de klassieke kanalen via flyers om mogelijke pleeggezinnen in onze regio te werven. Want ook dat is vaak een struikelblok: ons werkingsgebied. Gelukkig kunnen we die kandidaat pleeggezinnen wel doorverwijzen naar collega’s die in hun buurt wonen en ook alle hulp kunnen gebruiken.

We hopen tijdens de zomervakantie gezinnen te kunnen werven die niet op reis gaan en voor de kinderen een zinvolle tijdsbesteding zoeken. Kittens verzorgen is immers iets waar het hele gezin (onder toezicht van mama en papa) mee kan helpen!

Deze oproep bereikte intussen bijna 15.000 mensen, genereerde meer dan 680 likes en werd bijna 100 keer gedeeld. Voorlopig helaas slechts 1 aanmelding… Duimen dus dat meer dierenvrienden ook echt mee een verschil willen uitmaken!

Veel dierenartsbezoekjes

Juni was een ontzettend dure maand. Verzwakte kittens moeten immers vaak op controle. Bacteriële infecties, parasieten in de darmen, infecties op de luchtwegen, aangetaste oogjes,… Het komt vaak genoeg voor bij kittens met een lage weerstand die lang buiten lagen zonder de nodige zorgen.

De vele vaccinaties, medicatie, hospitalisaties en operaties wegen erg door in een maand dat er nog geen kittens kunnen verhuizen en er dus ook nog geen adoptiebijdragen zijn.

Ook onze blijvers hebben medische opvolging nodig. Zo stond ook voor Anadou alweer een spoedbezoekje aan de dierenarts op de planning.

Bange kittens en socialisatie

Deze doelgroep blijft toenemen. De vraag van de collega’s is dan ook heel groot om deze over te nemen. Een klassiek asiel is immers niet de ideale omgeving om hen te socialiseren op huiselijke prikkels. Opvangplekjes waar deze kittens gesocialiseerd kunnen worden zijn schaars. De bangere kittens blijven meestal ook veel langer op logement waardoor in die pleeggezinnen minder doorstroming is. Zo leerde het nestje van Hemi en co mits veel geduld en genegenheid van het pleeggezin dat mensen best ok zijn. Toch wachten ze langer. Ken jij dierenvrienden die Hemi en Henry een kans willen geven?

Kittens vrij voor adoptie

Eind mei kwamen de eerste vrij voor adoptie. Dit is als ze minstens 6 weken oud zijn en stabiel. Waarom dan pas? Er wordt rekening gehouden met het temperament van de kittens, wie met wie best in duo wordt geplaatst en welke gezinssituatie voor hen het meest geschikt is. Zowel voor de kittens als voor de adoptanten is een goede match immers heel belangrijk. Ook dit jaar gaat het weer vlot.  Op een moment dat we met circa 100 kittens in opvang zitten, staan er soms slechts 5 duootjes online. Dat wilt niet zeggen dat dit de enige kittens in opvang zijn. Enkel de kittens die er al klaar voor zijn én die nog naar een thuis zoeken zijn zichtbaar. Van zodra ze online op de website staan, hebben de meesten snel een afspraakje te pakken. En dat is goed nieuws. Dankzij die goede doorstroming kunnen opvangplekjes optimaal benut.

Spoedmeldingen en een ongelukkige trend

We zien het helaas steeds vaker. Melders die een dier dat dringend medische zorgen nodig heeft op Facebook zetten in de hoop dat iemand reageert die dan kan helpen. Tientallen reacties en uren later heeft het dier in kwestie nog steeds geen hulp gekregen. Deze spoedmeldingen bereiken ons via via vaak uren na de feiten. Erg jammer want zo gaat kostbare tijd verloren.

Ook al zitten we met een noodstop. Elke spoedmelding die op onze planning@catshelter.be binnenkomt, wordt heel snel behandeld. Onze vrijwilligers staan in direct contact met dierenartsen, pleeggezinnen en collega’s.

Zo kwam ook Rugby in opvang wiens oogje ernstig was aangetast. Intensieve oogbehandeling kon niet meer baten. Het oogje werd operatief verwijderd.

Dit guitige kitten stelt het heel goed en is intussen dikke vrienden met Ringel wiens oogjes ook zwaar ontstoken waren.

Beste bedoelingen en fout advies

Melders die ernstig zieke kittens vinden en er ook zelf mee naar de dierenarts gaan, krijgen niet altijd het correcte advies. Dierenartsen die afraden om met het kleintje naar een dierenasiel te gaan dat de nodige zorgen kan bieden, brengen de melder en het kitten flink in de nesten brengen.

Zo kwam ook Marijke in opvang. Na een bezoek aan onze oogspecialist vernamen we dat haar oogjes te erg beschadigd zijn om nog gered te worden. Ze ziet waasjes en redt zich goed, maar zoekt uiteraard wel een veilige afgeschermde thuis. En ze wilt graag haar vriendje Minster meenemen: adoptiepagina.

Genieten

Het is zeker niet alleen kommer en kwel. Onze pleeggezinnen zien hun logeetjes meestal zienderogen herkomen. Luilekker-momenten, vrolijk spel en hen volop zien genieten van hun vriendjes in de opvang alvorens ze verhuizen, doet echt deugd. Na hun adoptie succesverhaaltjes lezen, is de kers op de taart.

Als pleeggezin maak je immers een wereld van verschil uit in het leven van deze hulpbehoevende weeskittens. En al snel zijn er weer nieuwe logeetjes om te helpen.

Dus: niet twijfelen!

Heb je deze zomer tijd en woon je tussen Lommel en Hasselt? Kom ons team aan enthousiaste pleeggezinnen versterken en help ons nog veel meer leventjes redden. Alle info via info@catshelter.be

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!