Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Elk jaar is juni de maand dat de toestroom van kittens niet te stoppen lijkt. Na de vele meldingen in mei geraken al onze opvangplekjes volzet. Met meer dan 100 hulpbehoevende kittens onder onze hoede is het van groot belang dat al deze fragiele zwerfkittens alle nodige zorgen krijgen. Maar ook dat we de infectiedruk in één pleeggezin niet zodanig verhogen dat we de aanwezige kittens en nieuwkomers in gevaar brengen. Om die reden ging op 7 juni een opnamestop in. Niet leuk, maar wel noodzakelijk.

Zwerfkittens starten hun leventje met achterstand aan voedingsstoffen, mineralen en antistoffen. De kans dat bij hen iets doorbreekt, is groot. Verzwakte kittens zijn heel vatbaar voor giardia en coccidiose. En die vervelende beestjes in de darmen kunnen hen behoorlijk wat ellende bezorgen. Tijdig de behandeling opstarten, een zeer gedisciplineerd poetsregime en het gescheiden houden van andere dieren is belangrijk. Onze pleeggezinnen zijn momenteel niet alleen massaal papflesjes aan het geven, maar ook pilletjes, oogzalfjes en siroopjes. Ze houden de huisvesting van de kittens heel goed zuiver, socialiseren hen op huiselijke prikkels en contact en zorgen dat het hen aan niets ontbreekt.

Hieronder een kleine greep uit het wel en wee van juni.

Papfleskittens

Zal je altijd zien: op het drukste moment in het seizoen een couveuseplekje beschikbaar hebben dat tijdelijk kan helpen tot de pleegmama terug fulltime aan het werk moest. Net dan komen meldingen binnen van kittens die allemaal net iets ouder zijn. Neen, je mag niet hopen dat babykittens onze hulp nodig hebben. Maar dat couveuseplekje niet benutten als je weet dat het overal druk is, is ook maar zonde. We verwittigden onze collega’s dat we nog enkele dagen een plek hadden voor kittens jonger dan 3 weken oud. Je hoeft het maar luidop te zeggen en hop daar was de melding. Via het dierenasiel van Genk kon papflesmama Marie zich ontfermen over 4 kittens die bedreigd werden door een buurman die hen in de grond wou steken.

Kort daarop werd alweer een nestje babykittens in een tuin gevonden. Eigenlijk hadden deze ukken van 3 weken nog bij de moeder moeten blijven, maar deze bleek nergens te bespeuren en de kleintjes waren ongerust aan het rondkruipen. Dat is geen goed teken. De zwarte rakkertjes kregen bij aankomst meteen de papfles en groeien intussen als kool.

“Ik ben er terug klaar voor” mailde Laura. Ze haalde een digitale couveuse en startpakket op en had de dag erop al patiëntjes onder haar hoede: drie babykittens met de navelstreng nog aan waren bij de collega’s van het dierenasiel van Sint-Truiden binnengebracht. Eentje was te erg onderkomen, werd gehospitaliseerd maar gaf de strijd bij de dierenarts op.

Laura brengt verslag uit van haar babykittens op haar TikTok kanaal. Deze blik achter de schermen toont jullie wat er allemaal komt te kijken bij het zorgen van zo’n ieniemini’s.

Kort erna alweer een volgende melding van pasgeboren kittens. Wie had luidop gevraagd waar zijn de babykittens nu er een plekje vrij is? We zullen het nooit leren. Wie vraagt, die krijgt.

Pasgeboren kittens zonder biest zijn de meest fragiele. Dat colostrum is zo belangrijk. Gelukkig hebben we vervangend colostrum om hen die eerste dagen te geven. De kittens geraakten echter heel moeilijk op temperatuur en dat is heel belangrijk alvorens je hen voeding geeft. Orgaantjes die door onderkoeling niet functioneren brengen de kittens bij voeding nog meer in gevaar. Uiteindelijk kon voeding toegediend maar ze waren te erg verzwakt, te lang onderkoeld gelegen. Hun pleegmama zette dagenlang alles op alles om hen erdoor te slepen maar het mocht niet baten.

Socialisatie zwerfkittens

Een nestje van vier kittens die al flink begonnen rond te lopen, kwamen in de opvang op 5 weken oud zodat ze tijdig konden leren wennen aan mensencontact en geluiden in huis. Hun mama, een zwerfkat, werd door het zwerfkattenproject gevangen voor sterilisatie. Na de quarantaine heb je dan zulke tafereeltjes 🙂

Niet alleen onze pleegmama’s hebben hun handen vol. De taak van onze pleegpapa’s mag ook niet onderschat!

Gekwetste katten

Een lieve dame had zich ontfermd over zwerfkatje Heidi. Toen ze merkte dat ze mankte, werd contact opgenomen voor hulp. Heidi werd gevangen en door onze dierenarts nagekeken. De bijtwonden op haar poot waren vermoedelijk van een buurtkater. De wondjes werden ontsmet en ingespoten om zuiver te blijven en ze kreeg een injectie met pijnstilling, onstekingsremmer en een antibioticumspuitje. Kort erna kon dit mensschuwe zwerfkatje terug naar haar vertrouwde plekje buiten waar haar verzorgster verder over haar waakt.

Zwak en ziek

Waarom wij een foto vragen? Zo kunnen we de situatie vanop afstand sneller inschatten en aangeven welke hulp nodig is.: meteen doorbrengen naar onze dierenarts of bij een pleeggezin laten binnen brengen dat aangepaste zorgen kan geven. Chess werd gevonden met oogjes de dichtgeplakt waren van wat opgedroogde etter. Zijn pleegmama wist wat doen zodat hij vrij snel opknapte.

Ook nieszieke Havana werd met heel wat ondergewicht gevonden. Via het asiel van Genk kwam ze bij ons in opvang.

Deze kittens werden gevonden met een vies vachtje, vuil aan de oogjes, vergeven van de vlooien en met zwaar ondergewicht. Alsof dat nog niet genoeg werd, brak ook giardia en coccidiose door. Gelukkig volgde hun pleegmama alles goed op zodat ze er bovenop konden geraken.

De bende van K9

Negen koters! Een tijdje geleden kwam een melding binnen van 9 kittens. Ze zaten met zijn allen gezellig in een leegstaand hondenhok. Gelukkig mochten ze van de melder nog even daar blijven. Zo’n groot nest is uitzonderlijk. Meestal gaat het om nestjes van 2 zwerfkatten die hen samen verzorgen. Hier werd slechts 1 mamapoes opgemerkt die deze bende verzorgde. Het tafereeltje werd op een veilige afstand in de gaten gehouden tot ze weken waren en het tijd was om de kittens in huis te halen voor hun socialisatie. Ze dachten hun pleegmama te overdonderen met gezamenlijk geblaas maar ze waren eraan voor de moeite. Hun pleegmama was niet onder de indruk.

Eyra en kroost

“Ze groeien als kool”. Dat lezen we graag in updates die de pleeggezinnen ons mailen. De dikkerdjes van mamapoes Eyra steken onze kittens zonder mama de loef af. De grammetjes vliegen er bij hen wel heel vlot aan. Dat de voedingsstoffen van een gezonde moederkat een verschil uitmaken, is duidelijk.

Al snel hadden de kittens een afspraakje te pakken. Voor mams was het moeilijker. Op een moment dat onze adoptiepagina steeds meer kittensnoetjes laat zien, een thuis zoeken als volwassen katje is niet eenvoudig. Eyra kan meteen verhuizen. Eyra is verlegen maar graag in de buurt. Ze zoekt een thuis waar het rustig is, geen andere huisdieren aanwezig zijn en waar ze op termijn zeker ook een stapje buiten kan zetten.

Inzamelactie supplementen

Dierendonatie.be startte voor ons een inzamelactief om Viyo en Bene-Bac aan te kopen. We zijn er nog niet. Help je mee het doel te behalen? Van zodra we 100% hebben gehaald, kopen zij ons deze supplementen aan. Een kleine bijdrage aan deze inzamelactie helpt onze vele kittens in opvang. Klik op deze link. Dank je wel!

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!