Kittens van zwerfkatten
Begin juli kregen we een melding van 3 nestjes van 3 wilde zwerfmama’s die de garage en tuin van de meldster hadden uitgekozen om te bevallen. Deze dame contacteerde ons tijdig zodat de kittens allemaal in opvang konden komen voor verdere verzorging en socialisatie. Door het vriendelijke contact met de kittens waren zelfs de oudste kittens tam en sociaal. En dat geeft hen kansen op een toekomst als huiskatjes.
Het oudste kitten van een 15-tal weekjes kreeg een plekje bij één van onze pleegpapa’s. Het nestje van 4 flinke rosse kittens van ongeveer 7 weken mocht naar een gezin met 2 kinderen die stonden te popelen om mee te helpen met het verzorgen. En de 3 tricolore kleintjes van 5 weken kregen ook een plekje waar ze de nodige zorgen en aandacht konden krijgen. Dit trio vond trouwens met hun drietjes samen een thuis 🙂
De moederkatten werden door de meldster doorgegeven aan de milieudienst van de gemeente zodat ze gevangen kunnen worden voor sterilisatie. Want ook dat is heel belangrijk: dat mensen niet te lang wachten om melding te maken voor het laten steriliseren/castreren van zwerfkatten zodat de populatie onder controle kan gehouden worden!
Doelgroep
Helaas krijgen we vaak meldingen waarbij de melder aangeeft dat er ergens wilde kittens zitten die gevangen moeten worden. Deze zijn meestal 7 weken of ouder. Er wordt dan verwacht dat onze vrijwilligers ze meteen gaan vangen. Onze pleeggezinnen zitten echter non-stop vol met kittens die nog niet zelfstandig kunnen eten en medische zorgen nodig hebben. De kittens die meer tijd nodig hebben om het klikje te maken, wachten meestal ook veel langer op hun kans. Hemi en Henry vinden mensen intussen dik ok en wachten nu op hun nieuwe baasje. Wie, o wie?
90% van onze patiëntjes is jonger dan 6 weken oud. Al deze meldingen erbij nemen lukt helaas niet. Voor het vangen van oudere kittens die al zelf kunnen eten, verwijzen we om die reden steeds door naar het dierenasiel in de regio van de melder. De kattenvangster schat bij het vangen in of de kittens via het dierenasiel geplaatst kunnen worden of best hun vrijheid terug krijgen na sterilisatie.
Oogoperaties
Ook in juli kregen we spoedmeldingen binnen. Bij dergelijke meldingen kan niet gewacht worden omdat de medische situatie van de kittens zeer ernstig is. Er kwamen veel kittens binnen met herpesinfecties. Voor een aantal van hen kwam de hulp te laten om de oogjes te redden en moesten ze operatief verwijderd.
Een nestgenootje van Black Beauty die al eerder was gevonden in dezelfde buurt in Paal werd gevonden. Het 7 weken oude kitten, Rozijntje, werd omwille van de ernst van zijn toestand gehospitaliseerd. De kleine uk was uitgedroogd en zat met vliegeneitjes op de zwaar ontstoken oogjes. Nadat het eerst bij de dierenarts kon aansterken, was een spoedoperatie aan het oogje nodig omdat dit gevaarlijk veel vocht lekte en er niet gewacht kon worden. Helaas mocht geen hulp baten. Ondanks alle goede zorgen, gaf het enkele dagen later de strijd op. Radijsje daarentegen zag er bij aankomst heel slecht uit en kwam er dankzij de goede zorgen van haar pleegmama na 2 weken volledig bovenop.
Een jonge moederkat in Lommel had de hondenmand als kraambed uitgekozen. 7 prematuurtjes lagen koud te worden, want mama bleef niet zo goed bij haar kleintjes. De meldster haalde het gezinnetje binnen en zorgde voor kittenmelk om eventueel bij te flessen. s’ Nachts begon het mis te lopen. 4 kittens overleden kort na elkaar. De meldster nam ’s morgens terug contact op. Onze veldmedewerkster sprong in haar wagen om het gezinnetje op te halen. Bij het kersverse pleeggezin stond het metergezin al klaar voor het helpen opstarten met de eerste kittens. Helaas was een 5de kitten overleden nog voor de veldmedewerkster aankwam. En tijdens de rit naar het pleeggezin heeft ook het 6de kitten het opgegeven. De nieuwe pleegmama is meteen met mamapoes en haar baby naar de dierenarts gereden. We wilden mogelijke onderliggende infecties bij de mama uitsluiten. Gelukkig is ze in orde, maar wel helemaal uitgehongerd en graatmager. Zo erg dat ze zelfs geen melk meer kon geven. De kittens waren helaas ook prematuur geboren waardoor ze niet levensvatbaar waren. Het enige overlevende kitten kreeg intensieve zorgen maar helaas mocht het niet baten.
Aruna is intussen zelf goed op krachten aan het komen en kan binnenkort naar een liefdevolle thuis.
Versterking en 2de worp
In juli keerde het tij. Op korte tijd meldden zich 5 nieuwe pleeggezinnen aan die ons tijdens de zomervakantie zullen versterken met opvang voor de allerkleinste kittens!
Eind juli ging ook de 2de worp van start. Via het asiel van Sint-Truiden kregen we de melding dat twee weeskittens (gedumpt in een zak) door een moederkat waren aanvaard, maar dat zij nu helaas zelf geen melk meer had. De ukjes oud werden ondergebracht in een pleeggezin. Ze werden Ernest en Eugène gedoopt. Ze leken bij aankomst gezond maar al snel bleek dat ze niesziekte onder de leden hadden. Toen Eugène op een ochtend gevonden werd in een comateuze toestand, werd snel ingegrepen. Bij de dierenarts herstelde hij op enkele uren tijd. Twee dagen later gebeurde het helaas opnieuw. In hospitalisatie gaf hij de strijd op.
Herplaatsers
Intussen wacht het lieve duo Senna en S’ia al 2 maanden op een thuis. Na behandeling van hardnekkige parasieten, bloeide ook Si’a volledig open. Ze kan intussen maar niet genoeg krijgen van de aaikes die ze krijgt en komt zich zelfs zonder snoepjes gretig aanbieden. Senna is een speelvogel eersteklas. Ze zoeken een thuis waar geen hondjes of kindjes zijn en waar ze zeker ook in een rustige omgeving eens naar buiten kunnen, want nu is het duwen om van dat kleine stukje gazon in het kattentuintje te profiteren 🙂
Ook Milou zoekt een nieuwe thuis aangezien het met andere dieren helaas niet zo goed lukt. Bij mensen voelt ze zich wel prima. Wie kan deze lieve dame een warme thuis bezorgen?
Spoed en hospitalisaties
Intussen blijven spoedmeldingen binnenkomen. Kittens zijn er vaak zo erg aan toe dat geen hulp meer kan baten. Machteloos moeten toezien en duimen dat de dierenarts belt met goed nieuws, is erg moeilijk voor onze pleeggezinnen die met deze kittens het beste voor hebben en hen zo graag een kans op een leven willen geven.
Zo kwam een volwassen vondeling op vrijdag 27 juli in spoed bij onze dierenarts binnen. Het katje zat doorweekt en doodellendig op de stoep met vliegen op de vacht. Ze zat compleet onder de vlooien en haar mondje zat propvol vastgekoekte haren en vuil waardoor ze amper kon slikken. Aangezien haar buik niet normaal aanvoelde werd een echo genomen. Gelukkig werd niets alarmerend vastgesteld. Om zeker te zijn dat ze niets onder de leden had werd ook een bloedtest gedaan. Haar vacht was heel smerig. Na 2 badjes voelde ze zich ook al veel beter. Ze is flink niesziek en heeft een ontstoken keel waar ze nu de nodige medicatie voor krijgt. Intussen kan ze verder op krachten komen en krijgt haar vacht ook de nodige aandacht.
Eind julli bevinden er zich nog steeds 8 kittens in hospitalisatie bij onze dierenartsen. Ze vechten voor hun prille leven. We zijn onze dierenartsen dankbaar die steeds alle moeite willen doen om hen ook in het weekend en ‘s nachts alle nodige zorgen te geven om hen er bovenop te helpen. Intussen weten we helaas dat niet alle dierenartsen (ook al kunnen ze de kosten hiervoor aanrekenen) voor zo’n intensieve zorgen staan te springen. Terechtkunnen bij dierenartsen die het niet zomaar opgeven om de meest hulpbehoevende te helpen, is voor ons echt belangrijk!
De drukte zit er nog lang niet op. Het is nog steeds alle hens aan dek!