Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Na de overrompeling in mei en juni en de vele babykittens die we onder onze hoede kregen, was juli de maand dat vele kittens gezond en wel naar hun nieuwe thuis vertrokken. Zowat allemaal vertrokken ze in duo. Op een enkeling na die een thuis vond bij een jonge sociale soortgenoot om mee op te groeien. We zijn fier dat we al ruim 10 jaar in het belang van het welzijn van kittens pleiten voor een duoplaatsingsbeleid en dat onze argumentatie hieromtrent massaal wordt gedeeld door collega’s. Super! Hoe meer mensen overtuigd worden dat dit in het belang van de normale opgroei van een kitten is, hoe meer gelukkige katten later! En daar doen we het voor.

Zovele kittens die hun valiesje pakten, betekent ook dat er terug plekjes vrijkwamen. Die blijven de komende weken en maanden immers broodnodig. Een kleine greep uit de vele meldingen:

Gevonden kittens

Een kitten dat midden op een weg zat, werd door een bezorgde vrachtwagenchauffeur gevonden. Het bleek van niemand in de buurt en kwam terecht in de opvang. Er werd een kleine maar diepe wonde in de hals ontdekt. Rey moest meteen onder narcose om alles grondig schoon te kunnen maken.

Niet alle kittens zijn gedumpt. Zo worden kittens die buiten op straat lopen soms bezorgd opgetild en naar ons gebracht. Dat overkwam Jyn. Na controle van de chip kon het kitten terug naar haar baasje gebracht worden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Aamadeo-drukke-baan-12juli.jpg

Tijdens een avondwandeling vond één van onze pleegmama’s een kitten moederziel alleen langs een drukke baan zonder huizen. Ze nam het kleintje mee naar huis en gaf het de eerste zorgen. Amadeo kreeg een plekje in een pleeggezin bij leeftijdsgenootjes. Eerst even in quarantaine om nadien samen te kunnen spelen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is trotter-15juli.jpg

Als hulp niet meer kan baten

Het is niet zo dat elke situatie waarin ook de moederkat gesignaleerd is, ok is. Zo zagen mensen in wiens huis een zwerfkat was komen bevallen, dat de kittens niet dronken. De couveuse werd meteen opgezet. Een moederkat die niet omkijkt naar het kroost en kittens die niet drinken is een heel slecht teken. Meestal voelt mams dat er iets met de kleintjes is of is er zelf met haar iets aan de hand. De kittens stierven kort voor en na aankomst.

Zo raakte een pasgeboren kitten klem met een pootje toen de moederkat het nest aan het verleggen was. Mamapoes kon het niet mee nemen en vertrok met de rest van het kroost. Ook nu stond de couveuse klaar, maar kwam alle hulp te laat.

Triest nieuws over Loa. Ze vocht tegen droge FIP die helaas te erg gevorderd was. Haar pleegmama en de dierenarts hoopten het tij te kunnen keren, maar helaas was haar lijfje er niet tegen op gewassen. Rust zacht lieve Loa…

Aanvragen voor hulp

Intussen werken we al jaren nauw samen met het dierenasiel van Genk. Als hun pleeggezinnen vol zitten en er kittens in het asiel worden waar ze van zien dat ze extra zorgen nodig hebben, vragen ze hulp. Ook vrijwilligers van zwerfkattenprojecten en dierenartsen contacteren ons vaak voor hulp. En die bieden we graag als er plaats is.

Zo kwamen drie bange zwarte kittens in opvang. Ze zaten op een heel cruciale leeftijd voor socialisatie. Wennen aan huiselijke geluiden en vriendelijk menselijk contact is voor 8 weken heel belangrijk. Nadien zijn de hersentjes minder flexibel waardoor het wennen aan nieuwe indrukken minder vlot gaat.

Ook een moederkat met 5 kittens van 5 weken oud kreeg een plekje bij één van onze nieuwe pleeggezinnen.

En dan was er nog een nestje van 3 kittens van 6 weken oud. Ook zij kregen een veilig opvang plekje bij de pleegmama van Rey. Zo heeft Rey straks een soortgenootje om samen op zoek te gaan naar een nieuwe thuis.

Op dezelfde dag kwam er uit nog een melding van een moederloos kitten dat in de regen liep te dolen op de parking van een supermarkt liep. Het 7 weken oude erg magere kitten kreeg de naam Whoopi Goldberg.

Via een dierenarts kregen we de vraag naar hulp voor een kitten van minstens 4 weken dat amper 220 gram woog. Duuk was heel niesziek en had zwaar ontstoken oogjes. Het was duidelijk dat hij extra zorgen nodig had en kon meteen in opvang komen.

Via het asiel van Genk kwamen Jamila & Jamari, nieszieke kittens met ontstoken oogjes en erg veel ondergewicht, in opvang. Niesziekte is een infectieziekte die besmettelijk is voor andere katten in de buurt. Om die reden worden de kittens best in een pleeggezin verzorgd. Voor Jamila & Jamari was er een plekje vrij bij een pleeggezin dat net terug was van vakantie.

Ook via een dierenarts kwam een erg onderkomen kitten binnen. Het ieniemienie kitten werd geschat op 4,5 weken oud, maar woog maar 169 gram. Mr Bibs mocht naar het pleeggezin waar Duuk verblijft om na quarantaine en aansterking samen een duootje te vormen.

Ook deze ondervoede kittens kwamen binnen via de collega’s. Ze werden gevonden vol vlooien en hadden ontstoken oogjes. Ze zijn al bijna 7 weken, maar omdat ze zo mager zijn en een lage weerstand hebben, hadden ze meer zorgen nodig dan wat mogelijk is in een klassiek asiel.

Via een vrijwilligster het zwerfkattenproject van Mol kwam de vraag naar hulp voor een hoogzwangere kattin. Eén van onze pleegmama’s is meteen in haar auto gesprongen om haar te gaan halen. Na controle bij onze dierenarts blijkt ze niet zwanger te zijn.

Een meldster was doorverwezen door de dierenarts die toevallig ook voor ons werkt. Ze had een kitten gevonden met een gebroken pootje. Wij hadden een plaatsje waar het kitten na de operatie zou kunnen revalideren. Maar wat een geluk had het kleintje! De dierenarts werd tot over zijn oren verliefd op het kitten en het mag bij hun blijven wonen.

Het asiel van Genk kreeg 5 zwaar onderkomen kittens in opvang waarvan 3 de strijd hadden opgegeven. De 2 overlevende kittens van bijna 5 weken met zwaar ondergewicht konden terecht bij een kersvers pleeggezin. Daar krijgen Jean en Jeanneke nu alle nodige zorgen.

Fundraising

Goed nieuws voor ons: alle 335 mondmaskers die we hadden aangekocht zijn de deur uit! De leuke reacties nadien zijn ook echt super om te lezen.

De voorbereidingen voor onze jaarlijkse internetveiling draaien intussen op volle toeren. Er zijn al heel leuke items en kunstwerken gedoneerd. Deze zullen jullie na half september op www.veiling.catshelter.be kunnen bewonderen. Vanaf 4 oktober kunnen jullie beginnen bieden.

Intussen zitten we niet stil en zijn we volop bezig met een nieuw concept voor onze Beleef Chocolade. Neen, dit grote publieksevent zal niet kunnen doorgaan zoals vroeger, maar we zorgen er wel voor dat jullie deze lekkerste fundraising van het jaar gewoon veilig thuis kunnen beleven! Meer info volgt later nog op onze website 🙂

Noteer alvast zondag 22 november in je agenda!

Tot dan blijven aankopen via www.trooper.be/catshelter een hulp. Vele kleine beetjes steun maken echt verschil nu de facturen maandelijks echt torenhoog zijn. Dank alvast voor iedereen die via deze link iets bestelt.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!