Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Ook in augustus gingen de adopties heel goed en vertrokken vele kittens naar hun nieuwe thuis. De leuke updates stroomden nadien al snel binnen en dat doet onze vele pleeggezinnen echt deugd.

Pleeggezinnen in de weer

Onze pleeggezinnen zijn vaak wekenlang druk in de weer om de kittens niet alleen te vertroetelen, maar vooral intensief te verzorgen. Ze maken mooie momenten mee maar ook moeilijke en vaak frustrerende situaties. De kittens gezond en wel kunnen laten verhuizen, is de kroon op hun werk. Zien hoe kittens die als een hoopje ellende bij hen in de opvang kwamen, zien openbloeien, er bovenop zien geraken, dat is onbetaalbaar.

De leuke succesverhaaltjes steken hen dus beslist een hart onder de riem. Hun taak zit er immers niet op. Vele pleeggezinnen vangen het hele kittenseizoen nestjes op. Als de gezonde kittens de deur uit zijn, volgt al snel een telefoontje van de planning met de vraag of er nieuwe patiëntjes welkom zijn. We zijn hen dan ook ontzettend dankbaar voor hun enorme inzet.

Stil zitten zit er in de opvang niet in tijdens de zomermaanden. Meldingen blijven non-stop binnenkomen en vragen onze aandacht en opvolging. In augustus gaat het vaak om enkelingen die het buiten duidelijk niet redden. Ze zijn vaak onderkoeld, onderkomen, niesziek of zitten vol parasieten.

Een greep uit de meldingen

Vaak worden kittens te laat gevonden. Of ze hebben al te lang geen eten meer gehad, of werden het slachtoffer van parasieten die een aanslag pleegden op hun weerstand of hun orgaantjes vielen stil door te lang onderkoeld te zijn. Dit kitten werd in het asiel van Genk binnengebracht. Het had vreselijke diarree en deed het helemaal niet goed. Ze riepen onze hulp in aangezien intensieve zorgen nodig waren. Mattanja zat met een infectie die al te lang in haar lijfje zat. Ze gaf de strijd kort na aankomst op.

Samenwerken doet meer kittens helpen en daar blijven we in geloven. Zo kwam via onze collega’s van het asiel van Sint-Truiden een kitten van 3 weken oud in opvang. Kort erna kwam ook vanuit het asiel van Genk de vraag om een kitten van 3 weken over te nemen. Jafar en Sarabi kregen een plekje bij ons pleeggezin waar ze na hun quarantaine samen verder kunnen opgroeien.

In het Vogel-en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder werd een erg mager kitten van 2 weken binnengebracht.

Drie brandweermannen hadden het kleintje tussen de isolatie en spouwmuur uit gehaald. Klein Spitsmuisje kreeg een warm plekje in een couveusegezin.

Kittens worden vaak goed verstopt door de moeder. Zo werd in Leopoldsburg onder een stapel brandhout dit nestje gevonden. De kittens waren net op een leeftijd dat ze het nest gingen verlaten, wat het voor hen gevaarlijker maakt. Het was ook een ideaal moment om hen tijdig aan vriendelijk contact met mensen te laten wennen. Mams, een zwerfkattin, werd gevangen voor sterilisatie.

In Peer werd in de tuin een tricolor kitten gevonden van 6 weken oud. Sumeyra was erg ondervoed en zat vol teken. Ze kwam terecht bij één van onze pleeggezinnen waar ze na haar quarantaine kan opgroeien met Novaley.

In het asiel van Genk was een nestje van 4 nieszieke kittens van 3 weken oud binnen gekomen. waar een plekje voor gezocht werd. Zij krijgen medicatie en veel liefde in een pleeggezin dat zich elke schoolvakantie over een nestje ontfermt.

De hulpvragen van onze collega’s zijn niet enkel voor plekjes voor kittens. Soms gaat het ook om een moederkat met kroost. Zo kwam mama Sakura en haar 2 nieszieke dochtertjess in opvang.

Soms staan er ook kittens op wachtlijst van een nestje dat buiten geboren werd bij een schuwe zwerfkat. Om de moederkat geen onnodige stress te bezorgen en te vermijden dat het papfleskittens worden, wordt een plekje voorbehouden op een moment dat geschikt is om hen in opvang te laten komen. Dat is voor 6 weken zodat ze tijdig een goede socialisatie als huiskatjes kunnen krijgen. Zo kwam ook dit nestje in opvang. Eentje, Fragile, was ook echt heel fragiel en veel kleiner dan de nestgenootjes. Hoog tijd dus dat ze in opvang konden komen.

Al snel werd duidelijk dat het achterblijvertje Fragile meer zorgen nodig had. Hij verhuisde naar een pleeggezin waar nog een ander fragiel kleintje intensieve zorgen krijgt.

Via het asiel van Genk kwam een melding van 2 erg magere en nieszieke kittens die ‘s nachts binnen gekomen waren. Erik & Eelco hun oogjes waren er erg slecht aan toe. Zij kregen een plekje bij een pleeggezin dat ervaring heeft met kittens met zieke oogjes.

Kitten met verlamde slokdarm

Of hoe inventief onze pleeggezinnen soms moeten zijn…
Van een nestje van 5 kittens was er eentje dat niet goed bijkwam en problemen had met eten. Batou gaf zijn melk altijd terug over. Hierdoor kreeg hij steeds longontstekingen. De diagnose na een grondig dierenartsonderzoek en RX was dat zijn slokdarm verlamd is. Het voedsel blijft in de slokdarm zitten en geraakt niet tot in het maagje. Er is geen medische behandeling voor. Maar er bestaat een kans dat hij er op termijn uit groeit. Batou moet nu rechtop staand eten, liefst vloeibaar en met kleine porties. Eens het voedsel in zijn maagje, blijft het erin. Daarom heeft het pleeggezin een geweldig hulpmiddel in elkaar geknutseld. Een rugzakje en een zelfontworpen harnasje met klittenband is het redmiddel voor Batou. Ondertussen houdt hij zijn voeding binnen en komt stilaan maar zeker terug bij.

Fundraising

Niet alleen de kittens komen tijdens de zomermaanden vlot binnen, ook de facturen vinden hun weg vlot naar onze mailbox of postbus. Om al die facturen en de aankoop van kwalitatief voer betaald te krijgen, blijven we onze merchandising verkopen. Zo help je ons echt ontzettend door onze duurzame draagtassen te kopen die echt wel gezien mogen worden.

Bestel vandaag nog jouw draagtas voor jezelf of als cadeautje aan een kattenliefhebber. Voor amper 10 eurootjes help je zo mee om onze hulpbehoevende kittens alle nodige zorgen te geven. Zeker doen!

Je kan ook iets bestellen via www.trooper.be/catshelter. Alle beetjes helpen.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!