Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

We kregen voorbije week de eerste meldingen van pasgeboren babykittens die buiten liggen bij zwerfkatten. Zij blijven uiteraard best nog een aantal weken bij hun moeder. Haar goede zorgen kunnen we nooit vervangen. Feit is wel dat hiermee het seizoen gestart is en er komende maanden nog vele ongewenste nestjes geboren zullen worden.

Goed willen doen is niet altijd helpen

Het is niet in het belang van een wilde zwerfkat of dat van de kittens om ze in gevangenschap te laten grootbrengen. De stresshormonen van moederkat hebben wel degelijk een impact op de weerbaarheid van de kittens. Voor een wilde mams betekent haar opsluiten een inbreuk op haar welzijn (en haar gezondheid) ook al is men geneigd te denken dat ‘veilig’ binnen de beste optie is. Niet dus. Te vaak gebeurt het dat een mensschuwe zwerfkattin die in een hok haar kittens moet verzorgen hen links laat liggen, ze geen melkproductie meer heeft of hen bij grote angst zelfs doodbijt. Dat zijn situaties die vermeden kunnen worden.

Zie je een zwerfkat met een nestje buiten?

Meld het ons, stuur een foto door zodat we leeftijd kunnen helpen inschatten. We houden alle gegevens bij zodat we kunnen inplannen wanneer de zwerfkittens best in opvang komen voor verdere verzorging en socialisatie.

En ja, een moederkat verlegt de eerste weken soms het nest, dat is natuurlijk gedrag. Samen met de buurt uitkijken waar ze zich bevindt, voldoende voer in de buurt zetten en haar niet storen of verontrusten, is de beste optie voor haar en de kittens. Als de kittens op een leeftijd komen dat ze al uit het nest gaan lopen (tussen de 4 en 5 weken) komen ze best in opvang voor socialisatie. Te lang wachten kan immers zorgen dat ook zij zullen verwilderen. Mams meld je best spoedig bij de milieudienst van jouw gemeente zodat ze gesteriliseerd kan worden. Zij kan immers terug zwanger zijn als de kittens amper 3 weken oud zijn!

Is jouw kat al gesteriliseerd of gecastreerd?

Wist je dat er flinke boetes op staan als je kittens uitdeelt die niet gesteriliseerd, gecastreerd, geregistreerd of gechipt zijn?

  • Sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn.
  • Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn.
  • Elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of gratis weggegeven wordt!

Wordt een kat verkocht of weggegeven die niet gesteriliseerd of gecastreerd is of die niet geïdentificeerd is (met chip)? Dan kan men dat melden. Als er een overtreding wordt vastgesteld, kan een proces-verbaal worden gemaakt, met een administratieve boete tot gevolg.

Vraag een kortingsbon aan

Deelnemende gemeenten geven kortingsbonnen weg van 15,00 (kater) en 25,00 euro (kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst van jouw gemeente (zie lijst onderaan) aangevraagd worden. De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2019 bij een dierenarts in Limburg.

Deelnemende gemeenten:Bocholt, Bree, Gingelom, Halen, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Lanaken, Leopoldsburg, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Sint-Truiden, Tongeren en Zonhoven

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on pinterest