Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

21 mei. Pinkstermaandag werd voor onze vrijwilligers geen rustdagje.  Een moederkat was al ruim een dag niet meer komen opdagen. De meldster was heel ontredderd en wist zich geen raad met de 4 babykittens van amper 3 weken oud.  De babykittens konden gelukkig doorgebracht worden naar een nieuw pleeggezin dat door een metergezin werd opgestart en meteen aan de slag kon met het flesje geven.  Een uurtje later alweer een volgende melding: kittens van een zwerfkat waren hun eerste stapje aan het zetten onder een terras van een melder met een ernstige kattenallergie. De kittens werden in een doosje gezet en er werd rondgebeld voor opvangplek. Uiteindelijk kwamen de 4 kittens van 4 weken oud bij ons terecht.

 

22 mei.  Ook vandaag weer een spoedmelding van pasgeboren kittens.  Na de bevalling had mams het pasgeboren kroost links laten liggen. De kleintjes, nog bebloed van de moederkoek, lagen kwetsbaar alleen en zouden het niet lang redden.  Ze kwamen in spoed binnen en liggen nu warm en veilig in één van onze digitale couveuses. Als een moederkat haar kroost niet verzorgt heeft dit een reden. Of mams is nog erg jong en onervaren of zelf niet helemaal in orde. Of ze voelt aan dat er iets mis is en de overlevingskansen klein zijn. De natuur is dan hard en mams zal haar krachten sparen.  Het is dus bang afwachten of deze baby’tjes het zullen halen, maar we gaan ze zeker een kans geven!

 

23 mei.  Vier weken geleden kregen we melding van babykittens van amper een week oud die in een houtstapel lagen, of we deze konden opvangen. Mams een zwerfkat, liep echter in de buurt. De kleintjes zomaar weghalen was zeker niet de beste optie. Zij hadden haar nog veel te hard nodig. Er werd geadviseerd mams en kroost op die plek even met rust te laten en het goed in de gaten te houden.  Zoals afgesproken werden we exact 4 weken later gecontacteerd om de 3 zwarte spookjes in opvang te nemen.  Mams werd gevangen voor sterilisatie en zal er terug haar vrijheid krijgen. Haar kroost krijgt nu de nodige liefde en socialisatie in een pleeggezin zodat ze kunnen opgroeien tot huiskatjes en niet op straat verder moeten leven.

 

24 mei. De collega’s van het dierenasiel van Genk riepen onze hulp in voor het opvangen van 4 kittens die erg niesziek waren met aangetaste oogjes. Ze hebben intensievere zorgen nodig dan wat mogelijk is in een klassiek asiel. De vier zullen de komende week geaerosold worden zodat alle snot en etter goed kan oplossen, antibioticum en 3 keer per dag oogzalf krijgen.  Een ander kittentje van amper 370 grammetjes zocht intussen ook een plekje en kwam binnen in een pleeggezin waar reeds leeftijdsgenootjes zitten waar het na quarantaine verder mee kan opgroeien.

 

25 mei. De dag startte al snel met een noodoproep uit Beverlo. Een ouder koppel had een niesziek kittentje van amper 3 weken oud moederziel alleen gevonden. Een vrijwilligster reed meteen op om de situatie beter te helpen inschatten. Het kleintje ligt intussen knus en warm bij zijn pleegmama.  Een volgend zwerfkitten van bijna 5 weekjes dat op wachtlijst om binnen te komen,  werd op hetzelfde moment doorgebracht naar een ander pleeggezin. Het stopt niet met meldingen… Het is non-stop zoeken naar plekjes om hulpbehoevende kittens de nodige zorg te kunnen geven.

 

26 mei.  Vier zwaar nieszieke kittens moesten op controle bij de dierenarts. Ze hadden koorts en hun oogjes zijn er erg aan toe. Het is nog niet zeker of alle oogjes nog gered kunnen worden. Hun pleegmama is alvast fllink aan het zalven en de aerosolsessies doet hen ook echt deugd. Duimen dat ze zich snel beter voelen en hun oogjes gaan ontzwellen.

 

27 mei. Ook op zondag blijven spoedmeldingen binnenkomen.  Twee babykittens van een nestje van 3 lagen buiten bij hun moederkat die hen de voorbije weken goed had verzorgd op een beschut plekje. Wat er precies is gebeurd is niet zeker, maar twee van hen werden plots elders dood gevonden.  Het laatste overlevende kittentje van amper 2 weken oud, lag moederziel alleen en krijste de longen uit het lijfje voor voeding. Het werd opgehaald zodat het eerst op temperatuur kon komen alvorens het flesje te krijgen (zie foto).

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!