Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Het is in mei een enorme overrompeling aan meldingen geweest. Ook al gingen we dit kittenseizoen van start met een recordaantal aan pleeggezinnen eind mei ging de noodstop in.

Dat wilt niet zeggen dat in juni geen kittens in opvang kwamen. Aangezien er puzzelplekjes gezocht moesten worden, werden meldingen die niet dringend zijn (gezonde oudere kittens) doorverwezen naar collega’s of wordt geholpen met advies. Spoedmeldingen konden we in juni daardoor wel blijven depaneren al is het soms echt ontzettend hard zoeken waar ze best in opvang komen.

Uitdagende periode

In juni botsten we ook op een situatie waar we nooit eerder mee te maken kregen. De agenda van onze dierenartsen zit overvol omdat door Covid-19 minder consultaties mogelijk waren. Ze hebben het daardoor nu ontzettend druk. Net op een moment dat onze opvangertjes in een periode in hun leventje komen dat voor de nodige uitdagingen zorgt: het spenen. Maar ook: al onze kittens krijgen hun nodige vaccinaties, ze moeten gesteriliseerd, gecastreerd, gechipt en geregistreerd. En dat in de maand juni: uiteraard allemaal tegelijk!

Dat spenen (het overschakelen naar vaste voeding) zorgt voor een overgang in hun lichaampje, brengt onrust met zich mee en zorgt in de meeste gevallen ook voor darm- en maagonrust. Tegelijk zien we dat vele zwerfkittens parasieten of bacteriĆ«le infecties hebben waar ze tegen moeten vechten. En dan is ondersteuning heel belangrijk als blijkt dat er in dat kleine lijfje van alles niet optimaal werkt. Kittens die binnenkomen in ernstige conditie met bitter weinig weerstand, kunnen in zo’n situatie snel een diepe dip krijgen. Het was in juni dan ook een heel zware maand van talrijke dierenartsbezoekjes maar ook van ontzettend hoge facturen.

Uitdagingen voor fundraising

En dat zorgt beslist voor een situatie waar we proactief in moeten reageren. We willen al onze kittens alle medische ondersteuning geven die nodig is, maar moeten ook toezien op voldoende middelen die steeds moeilijker ingezameld raken. Covid-19 maakt het de dierenasielen echt niet makkelijk.

We zijn achter de schermen bezig met alternatieven voor onze klassieke fundraising. Dat superleuke mondmasker kopen dat we nog steeds in de aanbieding hebben? Besef dat je daar onze hulpbehoevende kittes echt enorm mee helpt. We hebben een nieuwe voorraad dus bestellen maar! Of als je er al eentje hebt (en we weten dat ze in de smaak vallen) maak er in jouw omgeving reclame voor. Ook dat helpt!

Elk mondmasker verkocht maakt een verschil. Bestellen kan via een mailtje naar catsheltermerchandising@gmail.com. Het is een katoenen herbruikbaar mondmasker met 2 laagjes stof waar je desgewenst ook een filter in kan steken (door een gleufje in de binnenste stof te knippen). Ze zitten comfortabel en zien er gewoon super leuk uit šŸ™‚

In juni sprongen gelukkig ook 2 organisaties in de bres met een inzameling voor heel noodzakelijke spullen. Daar zijn we heel dankbaar om.

Dankzij dierendonatie.be ontvingen we een 6de digitale couveuse die erg nodig was. Vzw Azura schonk ons de heel handige en nuttige miracle nipples, papflesjes en nutridrops. Deze organisaties doen ontzettend hard hun best om dierenasielen tijdens deze financieel loodzware maanden te helpen loodsen.

Enkele spoedmeldingen

Om een idee te geven welke spoedmeldingen we in juni binnenkregen, hier een kleine greep uit de vele meldingen.

Via het asiel van Genk kwam een kitten dat volledig doorweekt was binnen in een pleeggezin met nog kittens van dezelfde leeftijd. Na de quarantaineperiode konden deze gevonden kittens samen opgroeien.

In een houtstapel in Beringen zat een nestje van 3 kittens van 5 weken oud. De moederkat was ‘s morgens langs de straat dood teruggevonden. De weesjes Zera, Zeke en Ziza kwamen zo in opvang terecht.

Uit Heusden-Zolder kwam een hulpvraag voor een ziek kitten van 2 weken oud. De meldster wilde het zelf groot brengen en vroeg advies. EĆ©n van onze bestuursleden haalde al haar overredingskrachten boven om het kleintje in opvang te laten komen. Het was een ieniemienie katertje van amper 115 gram maar wel al 6 weken oud!

Kleine Makalo overleefde wonder boven wonder zijn eerste nacht in de goede handen van onze meest ervaren pleegmama. Zijn Afrikaanse naam betekent ‘bewonderd’. Kaarsjes en positive vibes waren hard nodig voor dit kleine wondertje. Het mocht helaas niet baten. Het noodlot sloeg toe.

Een bezorgde meldster contacteerde ons voor een nestje kittens. Mamapoes was nog in de buurt maar keek niet om naar haar kittens. Bij Ć©Ć©n van onze pleeggezinnen werd de couveuse al meteen opgewarmd om dit nestje van amper 3 dagen oud in te leggen. Het feit dat een moederkat niet omkijkt naar haar kroost betekent meestal veel. Of er is iets mis met de moeder of er is iets mis met de kittens. In dit geval was er iets mis met de kittens.

De babykittens vochten tegen een heftige Stafylokokken infectie. Drie haalden het helaas niet. Carlo en Cadiz lijken het momenteel goed te doen maar het is nog bang afwachten of hun tengere lijfje voldoende weerstand heeft.

Helaas zien we ook nog steeds harteloze dumpacties. Wie laat er nu hulpbehoevende kittens van 2 weken oud achter in een doos in het bos? En dat terwijl er zoveel andere opties mogelijk zijn… Dit breekt keer op keer ons hart.

In juni worden elk jaar opnieuw kittens gevonden die ernstig verzwakt zijn door hardnekkige niesziekte. Zo kwam ook Prijsje in opvang. De aerosol, antibioticum, oogzalf en versterkende supplementen en heel veel TLC worden nu ingezet om deze uk er terug bovenop te helpen.

Nazorg

Bij elke adoptie waarbij kittens of katten die elkaar niet kennen aan elkaar worden geĆÆntroduceerd, wordt steeds het advies gegeven: eerst even apart houden en hen heel geleidelijk aan elkaar introduceren. Zo liep het helaas fout bij de adoptie van Yelina en Thiago die elk uit een ander pleeggezin kwamen. Er was geen ruimte om ze apart te houden en ze langzaam aan elkaar te laten wennen. Yelina ging meteen in overdrive waardoor het van kwaad naar erger ging. Ze kwamen beiden terug in opvang waar ze wel geleidelijk aan elkaar konden wennen en uiteindelijk heel snel dikke maatjes werden.

Kittens ter adoptie

Onze kittens raakten de voorbije weken heel vlot besproken. Normaal valt elk jaar in juli de vraag naar kittens wat stil net als er overal vele kittens klaar zijn om te verhuizen. Met deze zomer vermoedelijk veel meer mensen die in eigen land blijven, hopen we dat de vraag blijft volgens het tempo dat ze ter beschikking zijn.

Aangezien moeilijk ook gaat, hebben we onze 3 musketiers beloofd te zoeken naar een thuis waar ze alle 3 samen welkom zijn. Alle info vind je op hun adoptiepagina.

Alle kittens die vrij voor adoptie komen waar nog geen adoptant voor gevonden is, komen zichtbaar in deze rubriek.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!