Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Het kittenseizoen beperkt zich niet tot de zomermaanden. Het start in april en met wat pech blijft het tot en met oktober nog heel druk. Zo kwamen de laatste week van september alleen al 22 nieuwe patiëntjes in opvang!

September is elk jaar een maand waarin onze planning en onze pleeggezinnen hun handen nog meer dan vol hebben. De papflessers van de 2de worp zijn nog niet klaar om te verhuizen op een moment dat meldingen op een zelfde niveau als in mei of juni blijven binnenkomen.

Zoals elk jaar bevinden er zich tijdens het drukke kittenseizoen veel zorgkittens onder onze hoede. Dat is immers net onze doelgroep. En dit jaar is dat niet anders. Ook deze maand stonden hospitalisaties en oogoperaties op de agenda. We kregen ook kittens met stompjes of vergroeide pootjes in opvang.

Coccidiose

Ook deze zomer sloeg deze eencellige parasiet flink toe bij kittens die buiten onder niet zo fijne omstandigheden gevonden werden.

Coccidia zijn kleine ééncellige parasieten die in de darmwand van de kat leven. Diarree is het meest voorkomende symptoom van coccidiose, wat bij kittens vaak heel hardnekkig kan zijn. Gelukkig is bij een tijdige diagnose (door stoelgangonderzoek) een efficiënte behandeling mogelijk. Aangezien kittens door verschillende oorzaken diarree kunnen hebben, houden onze pleeggezinnen goed in de gaten dat alles tijdig wordt uitgesloten om spoedig in te grijpen.

Papfleskittens

September startte met een vraag om hulp van het asiel van Genk voor 7 babykittens van amper 2 weekjes oud. Er werd gepolst bij een couveusegezin of het haalbaar was om deze ukken op te vangen, want zoveel mondjes om de 2 uur voeden, is niet min. Ze wilde dit nestje echt niet splitsen en nam het voltallige kroost onder haar hoede. Om zeker te zijn dat alle aandacht naar dit intensieve zorgnestje kon gaan, verhuisde een ouder nestje kittens naar een ander pleeggezin. We schuiven niet graag, want stress of onrust zorgt voor verminderde weerstand, iets wat we ten alle tijde willen vermijden, maar soms breekt nood wet. Het belangrijkste is dat de kittens die in opvang komen de nodige zorgen krijgen. Dat verliezen we nooit uit het oog. Kort erna kwam nog een ander weesje binnen.

Een ander nestje van 4 babykittens van circa 2 weken kwam eveneens via het dierenasiel van Genk onder onze hoede. Deze kittens werden na een noodoproep via de 101 door de hondenvanger van het asiel opgehaald. Ze lagen al geruime tijd alleen en waren onderkoeld. Er werd meteen bijwarmte bij hen gelegd. Voor eentje kwam helaas alle hulp te laat. De andere 3 knokken zich er langzaam maar zeker bovenop.

Nog geen dag later kwam alweer een volgende melding binnen. De kittens zouden rond de 200 gram wegen. Dat betekent dat ze ofwel amper 2 weken oud zijn of ontzettend veel ondergewicht hebben. De melder wou 1 kitten houden. Een kitten zo jong scheiden van het nest terwijl het intensieve zorgen en vooral de warmte en aanwezigheid van nestgenootjes heeft, vonden we geen optie. Gelukkig kon onze planning overtuigen dat die zorgen verschil op leven en dood betekenen. Het 3-tal werd opgehaald en ligt nu vredig bij elkaar te wachten op hun papflesjes.

Babykittens worden vaak alleen gevonden. Een enkeling wordt soms achtergelaten door de moederkat als ze het nest aan het verplaatsen was en ze werd opgeschrikt.

Zo kwamen de voorbije maand non-stop babykittens onder onze hoede.

Oudere kittens

Het blijft ontzettend moeilijk voor oudere kittens om een thuis te vinden terwijl jong grut voor adoptie blijft vrijkomen. En dat jonge grut heeft blauwe oogjes en een rond kittensnoetje en meestal binnen de 2 dagen een afspraakje. De oudere kittens hebben geen blauwe oogjes meer en een iets spitser snoetje en dat doet plots veel adoptiekansen verliezen. Te gek voor woorden, want al onze kittens kunnen pas verhuizen als ze er volledig in orde voor zijn.

Wie geen afspraakje heeft voor de leeftijd van 8 weken wacht gemiddeld een maand tot 2 maanden langer. Zonde. Want deze kittens zijn er klaar voor en hunkeren naar een thuis en ze houden plekjes bezet waar andere kittens in nood zouden kunnen binnenkomen. Hen een kans geven op een thuis helpt dus niet enkel die specifieke kittens maar ook anderen die een warm plekje en medische zorgen nodig hebben. Gelukkig is het intussen ook voor onze oudere duootjes gelukt om een thuis te vinden!

Volwassen katjes

Als het voor de oudere kittens al moeilijk is in een kittenopvang, dan is het voor volwassen katjes een nog zwaardere opdracht. En dat ondervinden Senna en S’ia helaas maar al te goed. Ze moesten 4 maanden wachten. Maar op 28 september was het zover. Ze kregen bezoek van een lieve dame die door S’ia persoonlijk werd goedgekeurd door zich mooi op zetel te laten aaien. Niet wij, maar de katjes kiezen hun nieuwe baasjes 🙂

Ook herplaatser Milou vond intussen een rustige thuis waar geen andere huisdieren zijn.

Midori is nog in behandeling. Ze kwam in ernstig onderkomen staat met zware niesziekte bij ons in opvang. Ze is na weken behandeling nog steeds niet helemaal in orde. Een neusswap wees uit dat ze met resistente bacteriën zit waar ze een aangepaste behandeling voor krijgt. Ze voelt zich alleszins goed bij haar pleegmama en komt langzaam maar zeker op krachten.

Dolce kwam hoogzwanger in opvang. Ze kan op elk moment bevallen. Mamapoes Bloesem en haar 7-koppige kroost verhuisde van het dierenasiel van Genk naar een pleeggezin waar mams goed ondersteund wordt om de enorm taak aan te kunnen van zo’n groot nestje groot te brengen.

Succesverhaaltjes

We blijven met veel plezier de verhaaltjes lezen en de foto’s bekijken van onze opvangers in hun nieuwe thuis. Heb je bij ons kittens geadopteerd? Mail zeker naar planning@catshelter.be en laat ons meegenieten!

Internetveiling start op 4 oktober

Om de hoge medische kosten, voeding en alle spulletjes die nodig zijn te kunnen betalen, moeten er ook centjes zijn. En daar dient o.a. onze internetveiling voor. Deze start op 4 oktober en eindigt op zondag 27 oktober.

Neem zeker een kijkje op www.veiling.catshelter.be, vraag een login aan, bied op iets leuk en help zo mee de vele hulpbehoevende kittens te helpen!

Niet twijfelen, doen 🙂

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!