Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

De maand ging van start met meteen 8 babykittens erbij op 1 dag tijd. Vijf van hen waren nog niet eens 4 dagen oud. Deze couveusekittens blijven de meest intensieve van onze patiëntjes. Tegelijk werd het de zwaarste maand van het kittenseizoen wat zieke kittens betreft.

Plekjes puzzelen

Om te zorgen dat deze kittens zeker een opvangplekje hadden, werden enkele gezonden kittens verhuisd naar gezinnen die enkel de katjes opvangen die al zelfstandig kunnen eten. Een verhuis doen we niet graag. Soms is het echter niet te vermijden. Om nieuwe zorgkittens te kunnen helpen breekt nood wet. Gelukkig stellen de kittens in hun nieuwe pleeggezin het allemaal heel goed en lieten ze een verhuis niet aan hun hartje komen. Alsof ze op bivak zijn op een nieuw plekje dat ze kunnen verkennen met eveneens lekkere hapjes en knuffels tussendoor het spelen.

Na het kwakkelweer: kwakkelkatjes

Een kwakkelzomer hadden we achter de rug, maar september werd een maand van kwakkelkatjes. Na de 2de worp lag de gemiddelde leeftijd van onze opvangertjes weer heel laag. Stuk voor stuk ging het om kittens die vaak al iets te lang zonder warmte of aangepaste zorgen buiten hadden gelegen. En dat laat zich uiteraard voelen in hun fragiele lijfjes.

Er stonden deze maand een heleboel spoedbezoekjes naar de dierenarts op de planning. Kittens wiens orgaantjes het plots lieten afweten of met een heftige virale infectie zaten. Na een dagje of enkele dagen hospitalisatie knapten de meesten op. Helaas zijn de allerzwaksten met de grootste aanslag op hun weerstand zelfs met de beste zorgen bij onze gezinnen en onze dierenartsen niet altijd te redden.

Hardnekkige Calici

Op korte tijd waren enkele kittens plots erg ziek: hevige koorts, niet willen eten, zienderogen afvallen. Even werd gevreesd voor parvo. Dat was het niet. Het was calici, een coronavirus dat de weerstand van kittens ernstig aantast. Helaas ging het om een heel hardnekkige variant die keihard en meedogenloos toesloeg. Het ging zo snel. Van levendig en speels naar hospitalisatie en enkele dagen later na hard knokken de strijd opgeven. Onze pleeggezinnen, de dierenartsen en wij keken met lede ogen toe. Zoveel willen doen, hen zo graag een kans willen geven, maar de strijd was ongelijk. RIP lieve Nic & Nac, Zari, Ozyn en co *****

De tweede worp babykittens

In september namen de meldingen voor gevonden babykittens (soms pasgeboren en te snel weggenomen) weer toe. Het nestje van 5 dat begin september in opvang kwam, had niet voldoende weerstand. Vier kittens stierven kort na aankomst. Het kranigste van de bende knokte verder. Hij kreeg er gelukkig een vriendinnetje bij van amper 1 weekje oud. Alleen in de couveuse is nooit fijn. Het gezelschap van een ander babykitten kan wonderen doen.

Meteen daarop volgde een volgende melding van een kitten van amper 4 dagen oud. Mams, een zwerfkatje dat geen melk meer had, keek niet meer om naar het kleintje. Met spoed werd gezocht naar een zogende moederkat waar het bij kon maar deze werd niet meteen gevonden. Er werd een puzzelplekje gezocht en gevonden. Even later lag het na een flesje warm en veilig in de couveuse.

Qinan, Pytske en Feije groeien intussen als kool.

September stond echt in het teken van babykittens die als enkeling of integraal nestje gevonden werden. De neonatale groep heeft nog nachtvoedingen nodig en verblijft in couveuses.

Voor meldingen van kittens vanaf 3 weken worden plekjes gezocht bij onze pleegmama’s die om de paar uren kunnen voeden. Op deze leeftijd wordt ook gestart met het wennen aan huiselijke geluiden. Kort daarop breekt de belangrijkste fase in hun leven aan: het spenen. Dat langzaam helpen leren overschakelen naar vast voer moet heel voorzichtig en langzaam gebeuren.

Dat het leren eten niet altijd zonder slag of stoot gaat én vaak met vieze snoetjes demonstreren deze rakkers even 🙂

Ook kittens met wondjes of ondergewicht hebben wat meer aandacht nodig. Voor deze doelgroep doen onze collega’s van het dierenasiel van Genk vaak een beroep op ons.

Helaas worden kittens soms gevonden met ontzettend veel ondergewicht. Zo kwam deze uk binnen. Al zie je het niet. Ze is vel over been. Intussen toch al 9 weekjes oud maar amper het gewicht van een kitten van 5 weken. Ze krijgt nu krachtvoer om langzaam maar zeker op een normaal gewicht te komen.

Katjes op zoek naar echte kattenvrienden

Eens ze er klaar voor zijn, raken onze kittens steeds heel vlot geplaatst. Eigenlijk alleen maar bij kattenvrienden. Waarom dan deze titel? Omdat sommige katjes een eigen handleiding hebben en daardoor niet zo snel een thuis vinden. Voor hen zoeken we kattenvrienden die niet zozeer op zoek zijn naar knuffelkatjes maar een duo een thuis willen geven waar ze relax kat kunnen zijn zonder die nood aan direct contact.

Jorik & Jeske maakten bij aanvang een slechte start, maar mensen in hun buurt wel ok vinden. Alleen optillen en aaien hoeft voor hen gewoon echt niet. Deze katjes zijn ontzettend dankbaar voor een thuis waar ze mogen ravotten, een veilig slaapplekje en lekkers krijgen en hun eigen ding rond jou mogen doen. Voor deze kittens gaat het niet altijd vlot. Om die reden zetten we hen graag nog even in de kijker. Ken je iemand die deze katjes een warme thuis willen geven? Help door hun adoptiepagina’s te delen! Zie hen hier in actie.

Mihoemfie en Morrie en spelen lustig in de buurt van hun pleegmama, maar opgetild worden, vinden ze echt niet leuk. Bekijk hun filmpje hier. Ook zij zoeken nog steeds een thuis.

Ook Lorien en Marijn zijn er ook klaar voor. Deze ietwat vreemde combinatie als mini en maxi spreekt misschien niet iedereen aan. Nochtans gaat het om 2 hartendiefjes die als lijm aan elkaar hangen. Marijn had groeiachterstand in te halen wat hij langzaam maar zeker deed. Met wat toezicht op zijn voeding komt dit helemaal goed. Lorien en Marijn zoeken eveneens een rustige thuis waar geen andere huisdieren of kindjes zijn bij voorkeur bij mensen die heel vaak thuis zijn want beiden genieten ze van gezelschap en aandacht.

En dan is er nog tienermams Kinoko en zoontje Kanji, allebei superlief en graag erbij. Wie niet zozeer op zoek is naar kittens alleen, heeft hier de leukste combinatie die er is.

De internetveiling start op zondag 3 oktober!

Het is weer zover! Zijn jullie er klaar voor? Dit jaar niet op 4 oktober maar de dag voordien al: op zondag. Maak alvast een login aan en start met bieden vanaf 3 oktober. Er zijn weer zoveel leuke items: zowel kunstwerken als varia spulletjes waar jullie jezelf of iemand anders een plezier mee kunnen doen.

Alle inkomsten gaan rechtstreeks naar de zorg voor onze opvangertjes. Maken jullie er samen met ons alweer een groot succes van?

Deel de veilingsite met vrienden en laat hen mee bieden!

Beleef Chocolade Boxen

Enkelen van jullie zitten al op hete kolen. Zijn ze er dit jaar terug? Ja, ze zijn er terug. Het succes was vorig jaar te groot. Dus ook dit jaar kunnen jullie een box boordevol lekkers bestellen.

Alle informatie op www.beleef-chocolade.be

Of neem een kijkje in onze webshop en plaats jouw bestelling.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!