Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Normaal zit het kittenseizoen er in november zo goed als op. Dit jaar zag het er wat anders uit. Op Halloween alleen al kwamen 8 kittens in opvang. Na een ontzettend druk najaar kwamen er niet geheel onverwacht ook in november nog kittens binnen. Dat is geen goed nieuws. Buiten koelt het s’ nachts immers al aanzienlijk af tot zelfs onder nul. Als jong kitten het buiten in koele en vochtige omstandigheden moeten redden, is echt niet evident. Kittens die niet tijdig worden opgemerkt halen het meestal niet.

Kittens in de winter

Een nestje van 4 graatmagere kittens zonder moederkat, werd meteen in de couveuse gelegd om op de juiste lichaamstemperatuur te geraken. Voeding geven als het lichaampje onderkoeld is, is immers levensgevaarlijk. De ukken konden nadien hun eerste papflesvoeding krijgen en kwamen gaandeweg op krachten. Een glucosedipje hier en daar, maar ze leken goed en wel vertrokken. De pleegmama gelukkig en één van de kleintjes leek zowaar ook een glimlachje te forceren 🙂

Pechvogels van het kittenseizoen

Een duo oudere kittens dat in opvang kwam als doodsbange katjes, bloeide langzaam maar zeker open. Ze hadden echter de pech om in zeer lang kittenseizoen te moeten opboksen als verlegen duo zwarte kittens. En dat lukte hen niet. Alle kittens die vrij voor adoptie kwamen, kaapten de adoptiekansen in. Jorik en Jeske voelden zich intussen bij mensen in de buurt al goed relax. Enkel optillen en aaikes hoeft voor hen echt niet. Spelen, mee in de zetel en mee computergames spelen, dat is grote fun. Het duo groeide intussen als kool en verloren hun kitten look. En dat betekent in een kittenopvang alweer minder kansen op adoptie. Dit lieve duo is intussen halfwas. Ze hunkeren zo hard naar hun kans op een eigen thuis. Welke kattenvriend kan hen dit geven?

Help zwerfkatjes in de winter

Zorg voor een beschutte slaap- en schuilplaats. Isomo isoleert het best tegen koude en is vochtbestendig. Als je zelf een huisje maakt: maak bij voorkeur een opening aan de lange zijde en met de opening op een afstandje van een muurtje of tuinhuis. Dat belet dat koude wind of slagregen rechtstreeks in het nest waait.

Wist je dat fleecedekentjes veel vocht opnemen en de slaapplek zo ongeschikt maken? Het maakt het plekje niet alleen te koud maar er ontstaat ook snel schimmel. Gebruik daarom steeds stro. Geen hooi!

Leg tijdens vriesnachten een snugglesafe in het hok. Deze geeft na opwarming in de microgolfoven tot 10 uur lang warmte af.

Zorg dat het schuthok niet rechtstreeks op een koude en vochtige ondergrond staat. Maak zwerfkattenhuisjes met eenvoudige materialen als een curverbox of koop er aan bij organisaties die deze op maat maken. Gebruik voor zwerfkatten steeds zoveel mogelijk donkere materialen. Wit is voor katten heftig en niet aangenaam. Hoe meer rust in het schuilhokje hoe beter!

Bij kou hebben katten meer eten nodig om hun lichaamswarmte op peil te houden. Heb je een magere zwerver bij jou in de buurt? Geef zeker natvoer bij. Dit wordt sneller door het lichaam opgenomen. Ook voldoende water is belangrijk. In de winter wat warm water bij het natvoer kan zeker helpen.

Zet een voldoende diepe drinkbak (bij voorkeur meerdere in haar territorium) en ververs het water dagelijks. Let op dat dit niet bevriest. Een isolerend materiaal zoals isomo onder en rond de kom, kan helpen. Gebruik nooit zout of antivries in de drinkbak of op de plaats waar dieren lopen. Dit zorgt voor giftige stoffen aan de pootjes en kan zorgen voor brandwonden!

Als je zwerfkatten voedert of hen beschutting geeft, denk er zeker ook aan om melding te maken bij de milieudienst van jouw gemeente om hen te laten steriliseren of castreren als dat nog niet is gebeurd. Elke gemeente is sinds 1 april 2018 bij wet verplicht een diervriendelijke zwerfkatten-aanpak te voeren.

Een zieke schuwe zwerfkat opgemerkt? Niesziekte zorgt voor uitvloei in de ogen, maar ook voor minder geur door snot. Katten die niet goed ruiken gaan slechter eten en verzwakken. Vraag aan de dierenarts welk antibioticum je onder sterk geurend voer kan doen om haar van de niesziekte te helpen verlossen.

Beleef Chocolade box

Onze veiling was amper afgelopen of de bestellingen begonnen binnen te lopen voor onze Beleef Chocolade Box. Net als vorig jaar bleek ook nu weer de Beleef Chocolade@home een shot in de roos. De vele boxen werden op 21 november afgehaald.

Geniet nog eventjes mee van het lekkers in deze compilatie.

Dit jaar gemist? Volgend jaar is de BC Box er weer!

Geschenken voor de feestdagen

Nog op zoek naar iets leuks? Bezoek onze verkoopstand op de kerstmarkt in Gelderhorsten in Lommel op 12 december.

Of bestel gewoon van thuis uit iets leuks uit onze webshop.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!