Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Mei ging van start op 1 mei met een melding laat op de avond. Bij de bomma van de meldster was een nestje van 5 kittens gespot. De achtergebleven kittens lagen al een hele tijd alleen waardoor het dringend werd dat ze de nodige zorgen kregen.

Start van het kittenseizoen

Na dat startschot is het niet meer gestopt. Dagelijks kwamen meldingen binnen en vragen om hulp via de collega’s. Intussen zitten al onze couveusegezinnen vol. De zoektocht naar dierenvrienden in onze regio die overdag tijd hebben gaat non-stop door. De nood is gewoon te groot!

De allerjongste patiëntjes in mei kwamen binnen via het Noodasiel in Lommel. Pasgeboren kittens werden door de zwerfmama die in de revalidatielocatie bevallen was, niet verzorgd. Mams zat helaas met te veel stress. De kittens hadden uiteraard snel voeding nodig. Al snel lagen ze na hun eerste papflesje warm in de digitale couveuse. Zo jammer dat ze het zonder hun moeder moeten stellen. Helaas kiest een schuw zwerfkatje vaak uit zelfbehoud om in een voor haar bedreigende situatie haar krachten te sparen.

Ziek en verzwakt

Ook via onze dierenartsen vinden kittens een weg naar onze pleeggezinnen. Zij doen net als melder een aanvraag en bezorgen ons de nodige informatie zodat we gericht op zoek kunnen naar een geschikte opvangplek. Spierwitte kittens met ontstoken oogjes kwamen zo terecht bij een kersvers pleeggezin.

Soms worden kittens alleen opgemerkt. Ze zijn dan in een voor hen vreemde omgeving op stap. En dat is vreemd. Want waar is mams en waar zijn de nestgenootjes? Jumaani leek niet echt actief en bleek geen reflexen in haar achterpootjes te hebben. Een infectie of neurologische aandoening kon in het spel zijn. Na enkel dagen AB deed ze het gelukkig veel beter. Ze is nu even speels als haar leeftijdsgenootjes.

Enkelingen en soortgenootjes

Enkelingen blijven nooit lang alleen. We houden steeds rekening met de nodige quarantaine, maar waar mogelijk laten we hen binnenkomen in een pleeggezin met nog andere rakkers van die leeftijd. Samen opgroeien met kittens van dezelfde leeftijd is gewoon veel fijner. Kittens worden vaak gevonden in benarde situaties. Zo zat Luffy gekneld tussen een bloembak en de schutting. Drie kittens met etterende oogjes werden dan weer gevonden in een verluchtingsgat van de kelder.

Kittens die bij aankomst nog niet zelf kunnen eten en nog moeten aansterken krijgen met een spuitje krachtvoer waar ze gretig van smullen.

Gevaarlijke situaties

Soms loopt een moederkat met kroost in een voor haar gevaarlijke omgeving. Een tamme moederkat met 3 kittens van 7 weken oud bevond zich in een tuin waar de hond des huizes niet echt happy mee was. Mams kan in veilige omgeving haar kroost nu verder grootbrengen. Ze vinden mensen nog wat eng. Het is nu even leren wennen aan die vreemde wezens die je willen aaien en optillen. Komt wel goed.

Een tricolore kitten van 6 weken werden zonder moeder of nestgenootjes helemaal alleen langs de straat gevonden. Het kreeg een warm opvangplekje bij één van onze pleeggezinnen. De dochter van de meldster gaf haar de naam Livina, naar haar recent overleden oma.

Terug in opvang

Onze kittenopvang krijgt sporadisch ook te maken met herplaatsers. Ex-opvangertjes die door omstandigheden niet meer kunnen blijven bij hun adoptant. Door een verhuis kwam Misty (Sophia) na 6 jaar terug in de opvang. Ze nam haar onafscheidelijke maatje Senna mee. Dit duo is nu op zoek naar een nieuwe definitieve warme thuis. We hopen dat ze middenin de kittendrukte niet over het hoofd gezien worden!

Zwerfkittens

Via de zwerfkattenprojecten vinden zwerfkittens ook hun weg naar onze organisatie. Zo kwamen via het dierenasiel van Genk Luffy’s nestgenootjes binnen

Vaak zijn we nog volop bezig met een melding als de volgende melding al binnenloopt. Het is dan snel rondbellen en zoeken om ze allemaal zo vlot mogelijk bij een pleeggezin in opvang te krijgen.

Onderschat de zorg niet

Soms gaan melders zelf aan de slag. Kort erna beseft men meestal dat het niet zo eenvoudig is en er veel meer bij komt te kijken dan kittens wat proberen eten geven. En dan volgt de vraag om opvangplek al snel. Of ze gaan goed bedoeld online op zoek naar info en komen helaas niet altijd bij de correcte tips terecht. Een eigen brouwsel van volle koemelk met zout is niet echt geschikt voor kittens. Gelukkig voelt men zelf meestal aan dat er meer bij komt te kijken.

De eerste kittens vrij voor adoptie, hadden in een recordtempo een bezoekje te pakken. Intussen komen meerdere kittens online. Dit is van zodra ze stabiel zijn en minstens 5 weken oud. Ze kunnen dan bezocht worden en als het klikt besproken worden. Ze verhuizen echter pas na hun vroegsterilisatie, chip en registratie.

Nood aan extra opvangplekken

In mei gingen alweer 2 nieuwe pleeggezinnen van start. Maar dat is niet voldoende om het hoofd te bieden aan de aanhoudende drukte. Net als elk jaar betekent eind mei voor onze opvang ook dit jaar een tijdelijke opnamestop. Twijfel niet als je in onze regio woont en kan en wilt helpen. Hulpbehoevende kittens die overdag gevoed moeten worden, hebben jullie en onze hulp hard nodig!

Lees alle info om pleeggezin te worden hier. Als je in aanmerking komt volgens onze voorwaarden mail naar info@catshelter.be

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!