Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

In mei nemen elk jaar de meldingen toe. Het aantal pleeggezinnen in Limburg is de voorbije jaren enorm toegenomen, zowel in de kattenverenigingen als in de dierenasielen. En dat is een goede zaak. We staan er beslist niet meer alleen voor.

In onze regio worden zwerfkatten al jaren heel consequent gevangen voor sterilisatie waardoor we het aantal nestjes dat buiten geboren wordt de voorbije 10 jaren hebben zien minderen. We merken ook dat melders sneller contact opnemen voor advies alvorens babykittens zomaar van hun moeder weg te nemen. Ook dat is een goede zaak voor de kittens want ze hebben de zorgen en de antistoffen van hun moeder echt zolang mogelijk nodig. Die nestjes op wachtlijst bij het zwerfkattenproject komen in opvang als ze het nest beginnen te verlaten. Van zodra dat moment er is, wordt mams gesteriliseerd terwijl haar ukken in pleeggezinnen begeleiding krijgen met overschakeling van melkvoeding naar vaste voeding en ook hun socialisatie in huiselijke omgeving kan starten.

Tamme moederkatjes met kroost krijgen een opvangplek in een pleeggezin met een aparte opvangruimte waar het gezinnetje in alle rust kan grootgebracht worden weg van andere huisdieren. Niet alle gevonden kittens hebben een moeder in de buurt. Deze papfleskittens komen in spoed binnen om in de couveuse verder te worden grootgebracht.

Hieronder een greep uit de meldingen.

Babykittens

Start zonder biest

De allerfragielste zijn de kittens die door omstandigheden tijdens de eerste 24 uur van hun leven niet bij de moeder kunnen drinken. Starten zonder die levensnoodzakelijk biest betekent geen weerstand en een heel moeilijk begin. Twee kranige overlevertjes stellen het gelukkig goed na vele nachten van intensieve zorgen door hun pleegmama.

Op de valreep

Vaak komt op het moment dat onze planningsvrijwilligers de laptop en oproeptelefoon willen uitzetten nog een noodoproep binnen. Zo werd in Hoeselt een moederloos kitten van amper 2,5 weken oud gevonden. Gelukkig was ons pleeggezin nog wakker en kon de kleine JP zich nog diezelfde avond met een goed gevuld buikje nestelen in een warm mandje.

Klem tussen 2 muren

Deze uk was amper 4 weekjes oud en moederziel alleen achtergelaten op een industrieterrein in Mol. Boeboe zat vast tussen 2 muren, waardoor de moederkat hem niet kon meenemen. Gelukkig werd hij gevonden en bevrijd. Hij is nu aan het bekomen van dit hachelijke avontuur.. Op termijn mag hij samen met Frul op zoek naar een voor-altijd-thuis.

Moederkat overleden

Bij één van onze dierenartsen werden 3 kittens van een 4-tal weekjes binnengebracht. Helaas was de moederkat overleden. Zij kregen een warm plekje bij de pleegmama van JP. Na de quarantaineperiode kunnen ze vriendjes worden en samen de living bij het pleeggezin onveilig maken.

Samengesteld gezinnetje

Mama’s delen. Het gebeurt bij zwerfkatten veel vaker dan men denkt. Er kwamen 3 kittens van 3 verschillende mama’s binnen. Ze lagen samen in 1 nestje en dronken bij alle mama’s. Helaas trok dit tafereeltje iets te veel aandacht waardoor de moederkatjes het niet meer vertrouwden.

Het is zo belangrijk om schuwe zwerfmama’s niet te verontrusten. Zo niet gaan ze hen verplaatsen of laten ze hen achter als de stress hen te groot wordt. En dan worden het helaas papfleskittens.

Nestje in gevaar

In Leopoldsburg werden in een tuin 3 kittens gevonden. De moederkat was in de buurt, maar het ging niet goed met haar kittens. Aangezien één kittentje al overleden was, werd beslist om de overblijvende kittens in opvang te laten komen. De pleegmama zag meteen dat het pootje van één van de kittens zwaar gewond was. Met spoed werd naar de dierenarts gereden waar het kleintje werd gehospitaliseerd. Helaas was de infectie al te ver gevorderd en is het kitten helaas overleden.

Achtergelaten

Telefoontjes met op de achtergrond luid krijsende kittens. Deze zijn er zo vaak. Van zodra de foto binnen is en de nood aan zorg duidelijk is, worden pleeggezinnen gecontacteerd zodat de kittens snel in opvang kunnen komen. Voor deze 5 schreeuwertjes werd gelukkig een warm plekje gevonden waar ze al snel hun buikje konden rond eten. Het was na de lekkere maaltijd heel wat stiller in het nestje.

Uit het nest en tussen de vrachtwagens

Bij een transportfirma op een industrieterrein werd een nestje van 4 kittens gevonden. Ze moesten daar zo snel mogelijk weg. De kittens liepen al goed rond op de plek waar vrachtwagens rijden. Mams is erg schuw en wordt via het zwerfkattenproject geholpen.

Meldingen als deze lopen heel vlot binnen. Kittens worden buiten gevonden op een plek die niet ok is. Als een zwerfkat in de buurt is, wordt deze doorgegeven voor sterilisatie.

Is mams tam, wordt voor haar en haar kroost een veilige opvangplek gezocht.

Tamme moeders met kroost

Eywa met kroost

Via het zwerfkattenproject kwam er een moederkatje met 3 kittens in de opvang. Mama Eywa is een hele zachtaardige kattin die zich goed aanpast aan een huiselijk leven. Ze krijgt samen met haar zoontje Emilio een nieuwe thuis. Broer Enrique en zusje Enisa zullen samen verhuizen naar een warm nestje.

Eyra’s kittens

Ook de kittens van moederkat Eyra groeien als kool. Zijn het geen schatjes? Stuk voor stuk kleine hartendiefjes. Zij komen in juni vrij voor adoptie.

Maeko’s duo

Moederkatje Maeko heeft haar kittens al goed gezoogd. Dit duootje kwam eind mei als eerste duo van het seizoen vrij voor adoptie en lokte meteen vele aanmeldingen voor adoptie. Miso & Mirin weten alvast waar ze over een maandje zullen wonen.

En dan zijn er de kittens die al even buiten liggen zonder hulp, waar duidelijk meteen ingegrepen moet worden.

Zieke zwerfkittens

Oogjes dicht door etter

Net als elk jaar krijgen we weer vele kittens onder onze hoede die met etterende oogjes gevonden worden. Zo werd Frul gevonden in een magazijn. Haar oogjes en neusje waren helemaal dichtgeplakt met etter. Al snel werd een bezoekje aan onze oogarts ingepland. Met de juiste behandeling gaat het intussen al veel beter. Maar we zijn er nog niet. De intensieve oogverzorging is nog geruime tijd nodig.

Bang en ziek

In Oostham werden o.a. 2 schuwe kittens gevonden in een tuin. Benne haar oogje zag er erg slecht uit. Hun pleegmama maakte dan ook meteen een afspraak met onze dierenarts-oogspecialist. Het verdict: er is een kansje dat ze haar oogje kan behouden. Samen met broertje Bikkel wordt ze nu goed verzorgd en leert ze omgaan met mensen zodat ze hun zwerversbestaan voorgoed achter zich kunnen laten.

Herpesinfectie

Amper 6 weken oud en al zo moeten afzien. Een herpesinfectie op de oogjes is erg pijnlijk en vraagt een intensieve langdurige behandeling. Door een test met fluokleuring zie je duidelijk dat de infectie erg actief is op beide oogjes. Zo zien onze kittens er na een bezoekje aan de oogspecialist tijdelijk even uit als ruimtewezentjes.

Dit kitten wordt nu samen met Benne goed verzorgd door hun pleegmama. Hopelijk mogen ze allebei hun oogjes behouden.

Donaties & fundraising

Spulletjes voor de allerkleinsten

Donateurs zorgen ervoor dat het onze kittens aan niets tekort komt. Toch zijn er een aantal onder hen die ons keer op keer weten te verrassen. Hilde Bakkers stuurde ons dit verzorgingspakket op dat ontzettend goed van pas komt!

Materialen en voer

Ook van Maxizoo blijven we leuke mandjes en speeltjes krijgen, maar ook snoepjes en voeding.

Koop iets leuks

Heb jij onze duurzame ecologische draagtas met uniek ontwerp, een valeriaankussentje voor de kat en een praktische gids vol tips voor gelukkige katten al in jouw bezit?

Er zijn nog een aantal promopakketten beschikbaar. De tijdelijke prijs is 15 euro (+ 5 euro verzending) voor een pakket met een winkelwaarde van 24 euro.

Niet twijfelen. Bestel vandaag nog jouw promopakket via catsheltermerchandising@gmail.com

Inzamelactie

Dierendonatie.be is heeft een inzamelactie op touw gezet om weerstand verhogende supplementen (Viyo en Bene-Bac) aan te kopen voor onze hulpbehoevende kittens.

Helpen jullie mee het doel van deze actie te behalen?

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!