Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Elk jaar trekken we in april het kittenseizoen op gang en dat was dit jaar niet anders ondanks de coronasituatie. Het startte begin april met mondjesmaat. De eerste melding was wel meteen raak met een vraag om hulp voor prematuurkittens die tijdens de narcose ter wereld kwamen.

Babykittens

Het Kattenkabinet contacteerde ons begin april voor hulp. Vijf kittens werden prematuur geboren tijdens de operatie van de moeder. De moeder keek er helaas niet naar om. Drie kittens gaven de strijd kort erna op. Voor de twee laatste overlevenden werd plek gezocht. De lichtgewichtjes van 70gram gingen hun prille leven van start zonder de levensnoodzakelijke biest van hun moeder. Ook de geboorte onder narcose zorgt meestal voor problemen. Om deze redenen kwamen ze binnen bij een pleeggezin met ervaring met deze zeer delicate doelgroep.

Ze kregen de papfles, sliepen in de couveuse en kregen zuurstof bij in onze zuurstofcabine. Helaas waren ze te zwak. Enkele dagen later gaven ook zij de strijd op.

Weeskitten Thiago, amper 3 weekjes oud werd erg verzwakt en onderkoeld gevonden. Zo kwam hij binnen bij de collega’s van het dierenasiel van Genk. Daar kwam hij in de couveuse terug op temperatuur terwijl een plekje voor hem werd gezocht. Twee abscessen, vermoedelijk van een beet tussen zijn schouders kwamen open.

Intussen stelt hij het gelukkig heel goed en kreeg er 6 vriendjes van dezelfde leeftijd bij.

Via de collega’s van Poezencentrale Mol kwamen op 18 april twee kittens van10 dagen oud binnen. Ze waren door de melder gevonden en weggenomen omdat de hond er rond liep. Helaas liep mams met melk in de buurt. Er werd geadviseerd haar te melden bij de gemeente zodat ze kan gesteriliseerd worden. Deze ukken moeten het jammer genoeg te vroeg zonder hun moeder doen. Merk je babykittens op? Neem niet meteen weg! Vergewis je van de situatie, overleg met een organisatie en laat ze zeker bij de moeder als deze in de buurt is.

Kort erna kwamen nog 2 meldingen binnen. Een enkelingetje van bijna 4 weken oud dat hopelijk snel vriendjes heeft en drie zwarte spookjes van circa 5 weken oud die niet konden blijven waar ze zaten. Daarmee is het seizoen goed van start met in april 28 patiëntjes die in opvang kwamen.

Moederkatten

Ook de eerste moederkatten kwamen intussen via de collega’s van het dierenasiel van Genk bij ons in opvang Een kattin met vijf koters van 5 weken oud zorgde even voor een overrompeling in de planning. De vraag naar kittens is momenteel veel groter dan het aanbod. De duo kittens werden in een weerlicht besproken door kandidaten die al lang aan het wachten waren. Ook voor mams Scarlett en Salvador werd intussen een fijne thuis gevonden.

Hoogzwangere mams Rania kwam via het dierenasiel van Genk in opvang. Kort na aankomst beviel ze op 25 april in het pleeggezin van 4 gezonde kittens.

Op de valreep kwam eind april nog een moederkatje met 4 pasgeboren kittens in opvang.

Kittens ter adoptie

Ook al kriebelt het bij velen om nu kittens in huis te halen. Het heeft ECHT geen zin nu al te bellen of te mailen voor de babykittens.

Er kan pas info gegeven voor kittens die minstens 5 à 6 weken oud zijn én die online op de website verschijnen.

Aanmelding tijdelijke gezinnen

Een heleboel mensen lazen in maart onze oproep voor hulp bij de start van het kittenseizoen. Een heel aantal van deze pleeggezinnen werd reeds virtueel gescreend.

Engagement mag zich niet beperken tot de periode van de corona quarantaine. De kittens die komende weken in opvang komen, moeten ook bij dat pleeggezin kunnen blijven tot ze klaar zijn voor adoptie.

Wij hebben inmiddels een heel aantal tijdelijke pleeggezinnen stand-by staan. Deze zullen hun startpakket aan materialen en verzorgingsproducten pas ontvangen van zodra er nood is aan effectieve opstart om zo onnodige verplaatsingen te vermijden.

We staan alleszins ook dit jaar klaar met een enthousiast team aan vrijwilligers om hulpbehoevende kittens in nood een opvangnet te bieden.

Hoe kan jij helpen?

Ook wij voelen de impact van de Covid-19 crisis in onze donaties.

Je kan ons steunen door online boodschappen te doen via deze link.

Creatievelingen die de komende weken nog thuis zitten, kunnen ons helpen door iets katgerelateerd te schilderen of te maken voor onze jaarlijkse online veiling.

Dierendonatie.be is een inzameling gestart om papflesjes voor ons aan te kopen want deze vliegen er tijdens het kittenseizoen goed door! Ook via deze link kan je ons steunen.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!