Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Het werd een ontzettend drukke week met een oproeptelefoon die roodgloeiend stond.  Zo kwamen de voorbije week 30 nieuwe patiëntjes onder onze hoede.

In Tessenderlo werd een zwangere kat opgemerkt die er al eventjes liep rond te dolen.  Vijf prematuurkittens werden tijdens een keizersnede geboren. Het nieuwe pleeggezin  ging vol goede moed samen met de lieve mamapoes aan de slag om haar en haar kleintjes te assisteren bij hun zware start van hun prille leventje. Mams werd vertroeteld zodat ze na de operatie bij haar positieven kon komen terwijl de minikittentjes hun eerste papflesjes kregen (zie foto)

Vier bange kittens van circa 5 weken liepen buiten tussen de zwervers. Ze hadden ondergewicht en tegelijk ook dringend nood aan socialisatie. Via de collega’s van het dierenasiel van Genk kwamen ze bij ons in opvang. Hun pleeggezin verwende hen met lekkere hapjes en wist hen vrij snel te overtuigen dat ze niets hoefden te vrezen.  Ze genieten intussen van aandacht en leren wennen aan huiselijke geluiden.

Drie babykittens werden langs de kant van de weg in een doos opgemerkt. Ze werden naar een kattenopvang gebracht die onze hulp inriep om deze papfleskittens verder groot te brengen. Helaas was eentje van het nest niet in orde.  De dierenarts besloot een foto te nemen van de borstholte omdat het niet normaal kon ademhalen. Deze bleek vol vocht te zitten. De prognose was jammer genoeg niet goed..

Kort na deze melding liep alweer de volgende vraag om hulp binnen. Mensen stonden in het dierenasiel van Genk met vier kittens van amper 10 dagen oud. Het komt helaas nog steeds te vaak voor dat mensen goedbedoeld kittens te snel wegnemen die ze buiten ergens vinden. De kans dat een moederkat met melk in de buurt loopt is echter ontzettend groot!  Het eerst goed in de gaten houden alvorens kittens weg te nemen is de boodschap!

Amper een kwartier later belde een particulier ons met het trieste verhaal van magere en onderkoelde babykittens die in het bos onder prikkeldraad werden opgemerkt. Deze zes kittens waren amper 10 dagen oud. Ze moeten er wel al eventjes zonder moederkat hebben gelegen want waren bij aankomst uitgehongerd. Ze werden in de couveuse gelegd om langzaam op een normale lichaamstemperatuur te komen alvorens ze hun eerste van vele papflesjes konden krijgen.

Het laatste nestje was geïnstalleerd en een volgende oproep liep al binnen.  Twee kittens die buiten werden gevonden en erg onder de indruk waren. Ze waren 5 weekjes oud en hadden nood aan socialisatie. De collega’s van Genk riepen onze hulp in zodat dit mooie gitzwarte duootje in huiselijke omgeving verder kan grootgebracht worden.

Door onrust in haar omgeving kan een moederkat haar kitten soms verplaatsen.  Het gebeurt dan wel eens dat het laatste van het nest achterblijft omdat mams opgeschrikt werd of er niet meer bij kon geraken.  Zo’n enkelingetjes krijsen de komende uren meestal de longen uit hun lijfje. Als de moederkat uren later nog steeds niet is komen opdagen en het kitten blijft zich hongerig schor schreeuwen, dan is ingrijpen belangrijk. Zo kwam een achterblijvertje van 3 weken na een hele namiddag wachten op mams in de opvang.  Het kan de komende weken gelukkig nu wel verder opgroeien met leeftijdgenootjes.

Een jong tam moederkatje zocht contact met mensen die al snel in de gaten hadden dat het met haar niet zo goed ging. Twee van haar kittens stierven kort nadien, eentje leefde nog, maar daar keek ze niet echt naar om. Mams werd bij onze dierenarts onderzocht en bleek met koorts te zitten door een infectie. Ze werd behandeld en kwam met haar ene kittentje in opvang.  Beiden worden nu goed in de gaten gehouden en krijgen de nodige aandacht en zorgen.

 

Intussen blijft onze zoektocht voortgaan naar extra opvangplekken, want deze zullen de komende weken het verschil betekenen op leven en dood van vele hulpbehoevende zwerfkittens.  Interesse om te helpen? Meld je aan via info@catshelter.be

 

 

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!