Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

7 mei. Intussen kreeg Olin zijn eerste vaccinatie.  Cat Shelter volgt al jaren de richtlijnen van de Shelter Medicine en beschermt haar opvangertjes preventief tegen kattenziekte. Dat wilt zeggen dat kittens reeds op 5 weken hun eerste vaccinatie krijgen en nadien om de 3 weken beschermd worden. Dit kost de opvang wel wat meer, maar heeft de voorbije jaren wel gezorgd dat in onze organisatie kattenziekte geen kans meer krijgt om door te breken. Zo hoeven kittens niet doodziek te worden of de kans te lopen aan dit erg dodelijke virus te sterven, het bespaart hoge hospitalisatiekosten en vermijdt tegelijk ook veel verdriet bij de pleegmama’s die anders hun logeetjes zienderogen achteruit moeten zien gaan en moeten zien knokken voor hun leventje. De extra kosten voor de herhalingsvaccinaties zijn daarom alle centen en moeite meer dan waard!   Wil je meer weten over de specialisatie Shelter Medicine, lees er hier over

 

8 mei.  Deze avond laat kregen we de zoveelste melding van een moederkat met kroost die met spoed weg moest.  Advies aanbieden was geen optie aangezien de melders geen kattenliefhebbers waren en ook niet van plan waren hun gevaarlijke hond uit de buurt te houden. Er moest erg snel ingegrepen worden.  Aangezien we geen vrijwilligers in Neerpelt hebben en het al laat was en donker begon te worden, werd geadviseerd om de collega’s van Hello Katty te contacteren die korter in de buurt zitten. Zij reden op om mams en kroost in veiligheid te brengen.  Helaas was de moeder ontsnapt en werd slechts 1 kitten teruggevonden dat gelukkig door een andere moederkat aanvaard werd.

 

9 mei.  Ook vandaag alweer een aantal meldingen van moederkatjes die hun kroost op niet zo’n veilige plek hadden gelegd.  We proberen in dergelijke situaties steeds zo goed mogelijk te helpen inschatten wat best is voor zowel mams als de kittens. Ze gewoon wegnemen terwijl een moederkatje met melk in de buurt loopt is niet de beste optie. Haar kittens hebben haar nodig en zij kan zonder haar kittens met opgezette en erg pijnlijke melkklieren rondlopen wat tot melkklierontstekig kan leiden. Bij schuwe zwerfkatjes is het beter om de kittens tijdelijk nog even bij in haar vertrouwde omgeving te laten, de omgeving op de hoogte te brengen dat een oplossing en opvang voor de kittens gezocht zal worden en het intussen goed in de gaten te houden, stel dat ze hen zou verleggen. Een mensschuwe moederkat wegvangen om haar kleintjes in gevangenschap te laten zogen, zorgt voor onnoemelijk veel stress voor de moederkat, wat kan zorgen dat de melkproductie stilvalt of erger dat ze haar kittens doodbijt omdat ze de situatie als bedreigend ervaart. In het beste geval blijft ze hen zogen, maar hebben stresshormonen een impact op de weerbaarheid en weerstand van de kitten voor de rest van hun leven. Goed willen doen en willen helpen moet daarom steeds worden afgewogen tegen de risico’s die je neemt voor het moederkatje én haar kleintjes… Een tamme moederkat met kroost komt daarentegen beter zo snel mogelijk in opvang.  Meldingen als deze komen intussen al een aantal weken aan de lopende band binnen. We begeleiden melders met advies en staan waar nodig stand-by met opvangplek.

 

10 mei.  Het eerste moederkatje van het seizoen kwam vandaag vrij voor adoptie. We hopen dat ze over 3 weken net als haar duo kittens naar een gouden mandje mag verhuizen. Romiez is heel lief en sociaal, een echte allemansvriend. Ze zoekt wel een thuis waar ze in rustige omgeving ook een stapje buiten kan zetten bij mensen waar geen andere katten of een hond zijn.

 

11 mei. Deze maandag koos een tamme achtergelaten kattin in een bungalowpark een chalet uit om er te bevallen van vier kittens. Mams kreeg voeding van de huidige bungalowgasten, maar ze had duidelijk nood aan een betere omgeving met voldoende voedsel en de nodige prikkels voor haar kittens om op te groeien tot huiskatjes.  Vrijwilligers reden op om mams en kroost in veiligheid te brengen. Terwijl de lieve moederkat relax lag toe te kijken, was het 2 uur zoeken naar welke chalet mams had uitgekozen om haar baby’tjes te verstoppen. Het werd uiteindelijk zelfs graven om tot bij het plekje te geraken (zie foto), maar intussen is het gezinnetje veilig en wel in een pleeggezin waar ze haar kleintjes verder groot kan brengen. Daarmee hebben intussen al onze pleeggezinnen voor moederkatjes patiëntjes onder hun hoede en gaat de zoektocht verder naar extra opvangplekjes.

 

12 mei.  Helaas alweer een spoedmelding van 2 gevonden babykittens van amper 1 week oud die al geruime tijd onderkoeld zonder moederkat alleen lagen. Er werd advies gegeven ze meteen bijwarmte te geven met een warmtekruikje terwijl de couveuse in gereedheid werd gebracht voor hun aankomst in een papflesgezin waar ze meteen de eerste zorgen kregen.

 

13 mei. Dagmar kreeg vandaag een bezoekje. Voor de eerste kittens van het seizoen gaat het steeds erg snel. De allereerste van het seizoen staan soms amper een paar minuten op de website.  Over een aantal weken, gaan er alleszins voldoende poezensnoetjes online komen!

 

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!