Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

De week ging van start met een mailbox die crashte op de hoeveelheid mails die we te verwerken kregen.  Er waren spoedmeldingen, vragen van pleeggezinnen, vragen voor bevoorrading, foto’s die verwerkt moesten worden, adoptieaanvragen,… Kortom, onze mailbox besloot het even voor bekeken te houden. Niet echt handig als de technologie ons tempo niet kan volgen. Gelukkig wisten we het snel te omzeilen zodat we de tsunami aan mailtjes konden verwerken!  Zo kwamen er deze week weer dagelijks noodgevalletjes binnen, in totaal 19 nieuwe patiëntjes op 7 dagen tijd.

 

5 juni. Op Pinkstermaandag kwamen in spoed 3 kittens van 5 weken binnen die in Hechtel ronddoolden en ondergewicht hadden (zie foto). Kort erna kwam een vraag naar hulp binnen van de collega’s van het dierenasiel van Genk of we een kleintje van 5 weken er nog ergens konden bij puzzelen en een uurtje later kon een tweede kitten dat erg mager was via hen naar een pleeggezin van ons.  Vier kittens van een zwerfkat liepen buiten waar ze niet konden blijven. De kleintjes hadden extra zorgen en socialisatie nodig.  Een nieuw pleeggezin dat pas de avond voordien een startpakket had opgehaald kon meteen aan de slag. Zo snel gaat het nu! Intussen was het middag en werd nog steeds gezocht naar een oplossing voor een moederkat met 3 kittens. Druk druk druk en maar puzzelen en extra opvangplekjes proberen zoeken!

 

6 juni. Twee kittens werden in de gietende regen op straat opgemerkt, eentje van hen liep bijna onder een wagen.  Ze waren bij aankomst ontredderd en erg uitgehongerd, maar zitten nu veilig en warm binnen en kunnen tot rust komen en hun maagje vullen. Een moederkat met pasgeboren kroost werd op een remorque gevonden. De melders waren er het hart van in en gaven aan zelf voor deze achtergelaten familie te zorgen.  In situaties als deze informeren we melders dat particulieren die zich over zwerfkatjes ontvangen, net als een dierenasiel bij wet verplicht zijn om deze te laten steriliseren/castreren en te laten chippen en registreren voor ze hen laten verhuizen naar een nieuwe thuis (ook als je hen gratis weggeeft!).  Boetes starten vanaf 312 euro per kitten. Helaas is dit nog steeds niet voldoende geweten. Bij meldingen worden wel degelijke controles gedaan! Meer info: dierenwelzijn Vlaanderen.

 

7 juni.  Een jonge kattin liep langs de kant van de weg te manken. Ze kwam binnen voor nazicht en verzorging. Ze zat onder de vlooikes en was uitgehongerd. Er werden geen breuken vastgesteld, vermoedelijk zit ze met een absces in de poot waar ze intussen antibioticum voor kreeg.

 

8 juni.  Het gaat ontzettend snel met meldingen en nieuwe patiëntjes die binnengebracht worden. Gelukkig ligt het tempo van kittens die besproken worden ook zeer hoog.  Kittens die vrij voor adoptie komen hebben vaak binnen het kwartier een afspraakje te pakken. Sommigen halen niet eens de website omdat we net bezig zijn met het klaarmaken van hun adoptiepagina terwijl een nieuwe aanvraag voor de adoptie van kittens binnenkomt. Nog beter! We beseffen dat dit snel zal wijzigen als in juli overal massaal veel kittens worden aangeboden en de vraag door verlofperiodes plots een pak lager is als het aanbod.  Ook vandaag kwamen 3 kittens in spoed binnen. Ze hebben ontzettend veel ondergewicht en konden het buiten niet redden.

 

9 juni. Via onze dierenarts kwam een jong kittentje met motorische problemen in de opvang. Zij zal na quarantaine en begeleiding voor haar aandoening met leeftijdsgenootjes kunnen opgroeien.

 

10 juni. Een zwerfkat werd opgemerkt met 3 kittens die al aardig rondliepen en in een houtstapel klauterden. Het werd hoog tijd om deze kleine zwervertjes te behoeden voor een bestaan buiten waar de kans klein was dat ze het zouden halen. 1 op 2 kittens buiten sterft voor het eerste levensjaar…

 

11 juni. Ook op zondag komen meldingen binnen.  Een erg onderkomen zwerfkat met kittens werd gemeld. Het is dan steeds even zoeken wat mogelijk is en de beste optie is voor een schuwe zwerfkat en haar kroost dat gesocialiseerd moet worden. Intussen gaat het gelukkig vlot met adopties, maar extra opvangplekjes blijven erg hard nodig.

 

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!