Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Dierenasielen pleiten al jaren voor het doorzetten van het kattenplan van de Vlaamse Overheid en sinds 1 januari 2018 is ook de verplichte sterilisatie van alle katten geboren na 2014 intussen een feit.

Tussen de vele zwerfkatten zitten immers jaarlijks vele nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2016 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4.000 katten binnen! Honderden wachten nog steeds op een thuis.

Wie denkt dat de huiskat zal uitsterven door deze maatregel, moet maar 1 dag mee in een dierenasiel helpen om te beseffen hoe groot de problematiek is en hoe mijlenver we nog zitten van een gezonde populatie aan katten. Eens het aantal ooit onder controle zal geraken, zal beslist de wet herbekeken worden, maar dat is toekomstmuziek en een bezorgdheid die nu echt nog niet aan de orde is als je rekening houdt met de praktijk en het vele kattenleed omwille van het feit dat er teveel ongewenste nestjes worden geboren.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden als ze gezond zijn en op een goed gewicht. Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Meer info over vroegcastratie: flyer

Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.

Vraag een kortingsbon aan!

In Limburg  geven een aantal gemeenten jaarlijks met de Valentijnsactie een extra stimulans aan katteneigenaars om tijdig over te gaan tot sterilisatie van hun huiskat of kittens. Deelnemende gemeenten geven kortingsbonnen weg van 15,00 (kater) en 25,00 euro (kattin).

Deze bonnen kunnen bij de milieudienst van jouw gemeente (zie lijst onderaan) aangevraagd worden vanaf 14 februari.
De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2018 bij een dierenarts in Limburg.

Meer info en deelnemende gemeenten: huiskatten valentijnsactie

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!