Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

28 mei.   De laatste week van mei is traditioneel de zwaarste van het jaar. Het zou dit jaar niet anders zijn. De week ging alweer van start met een spoedmelding van een babykitten dat dringend hulp nodig had.  Aangezien we geen vrijwilligers in de buurt hadden en het kleintje erg dringend hulp nodig had wel hulp ingeroepen van de collega’s. De klein uk ligt intussen bij de dierenarts en is er erg aan toe.  Dagelijks komen er meldingen binnen, vaak ver uit onze regio. Aangezien het meestal gaat om babykittens die in spoed eerste zorgen nodig hebben, worden melders in contact gebracht met de organisatie die het dichtste in de buurt zitten. Zo kunnen de kleintjes het snelste geholpen worden.  Gelukkig is er in Limburg een goede samenwerking tussen asielen en kattenverenigingen zodat met wat op en af gemail snel tot een goede oplossing gekomen kan worden.

 

29 mei.  Katou, een blijvertje blijft na maanden op de sukkel met darmproblemen waar de oorzaak nog steeds niet van gevonden is. Er werd een afspraak gemaakt voor een darmbiopt. We zoeken verder zodat we weten met welke voeding en behandeling ze het beste geholpen is.

 

30 mei.  De zoveelste spoedmelding uit Beringen liep op de middag binnen. Een verzwakt babykitten vol vliegeneitjes werd bij het verleggen van het nest achtergelaten. Al snel werd duidelijk waarom. De ontstoken oogjes en het snot beloofden niet veel goeds.  Het kleine zwarte spookje bleek een vechtertje te zijn. Het kon erg moeilijk ademen en werd meteen in onze zuurstofgenerator gelegd. Intussen dronk het flink van het flesje wat bij aankomst niet lukte door blaasjes op de tong die zorgen voor het nodig ongemak. Dit fragiele wezentje heeft een behoorlijk harde start want behalve verzwakt, zwaar ontstoken oogjes vecht het ook tegen calici. Het is beslist een vechtertje want op een nacht tijd zag de pleegmama al behoorlijk wat pit in het kleintje zitten toen het na het na het aerosollen goed had gedronken. We gaan er alles aan doen om dit babykitten er bovenop te krijgen, maar niet alles ligt in onze handen. Duimen jullie heel hard mee? (zie foto)

Amper een uurtje later de volgende melding. Het vermiste babykitten uit een nestje van drie was terecht.  Het heeft erg veel ondergewicht en werd knus en warm bij het zusje gelegd zodat het met aangepaste poedermelk verder op krachten kan komen.

 

31 mei.  Een moederkat met 5 kittens zou omwille van een verhuis diezelfde avond nog ergens heen moeten kunnen.  De melder kittens van amper 5 weken laten uitdelen terwijl een tamme moederkat in de buurt is, vonden we geen optie.  Mams en kittens werden afgestaan en zijn nu veilig in opvang.

 

1 juni.  In Balen werd na een sterfgeval een huis leeggehaald.  Een onderkomen babykitten van 1 week oud lag onderkoeld en met een wondje alleen. Het kwam in spoed in opvang en werd dadelijk doorgebracht naar de dierenarts aangezien het er erg aan toe was.  De dierenarts kon niet meteen verklaren wat het wondje op het rugje kon zijn en had er niet veel hoop in dat het kleintje er nog volledig bovenop zou komen. Het werd meteen in de couveuse gelegd en dronk nadien wel goed van het flesje.  Het is bang afwachten of het sterk genoeg is om er zich doorheen te knokken.

 

2 juni.  De zoveelste spoedmelding van een babykitten van amper 1 week oud liep tegen de middag binnen. Het kon terecht in een pleeggezin waar ons weesje uit Beringen deze week is binnengekomen.  Intussen zijn al onze opvangplekjes voor papfleskittens jonger dan 4 weken oud volzet. Sinds dinsdag loopt onze volgende oproep op Facebook in de hoop dat nieuwe pleeggezinnen zich aanmelden die voldoende thuis zijn om de allerkleinsten te helpen.  Alle babykittens die de voorbije weken in opvang kwamen kunnen immers pas verhuizen als ze 10 weken zijn. Intussen blijven meldingen binnenkomen. Helpen met advies kan steeds, maar er is echt nood aan extra fysieke opvangplekken.

 

3 juni.   Het werd alweer een erg drukke zondag.  Vier zwaar nieszieke kittens van 4 weekjes oud kwamen in spoed binnen.  Kort daarna oproep uit Beverlo waar de 2 vermiste kittens van 4 weken (van het nestje waar eentje vorige week van binnenkwam) mager en met ontstoken oogjes waren opgedoken.  Deze werden laat op de avond nog opgehaald zodat ze nu de nodige zorgen kunnen krijgen.  Intussen hebben we zo’n 90 kittens onder onze hoede. We kunnen er even geen meer bij stapelen en zitten daardoor tijdelijk met een opnamestop.  Dat wilt zeggen dat we melders (particulieren en organisaties) kunnen helpen met verzorgingsadvies maar niet met fysieke opvangplek.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!