Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

5 maart

Terwijl iedereen vol ongeloof volgt wat in Oekraïne gebeurt, zijn dierenorganisaties in het oorlogsgebied en aan de grenzen aan het vechten om zoveel mogelijk dieren uit de getroffen zones te helpen. Dierenasielen in het oorlogsgebied zoals Shelter Friend Ukraine en de dappere Andrea Cisternino (een Italiaan die bij Kiev een dierenopvang uitbaat) houden kranig vol terwijl bommen rond hen ontploffen en vijandige troepen oprukken. Het is onwezenlijk om in zo’n omstandigheden te moeten werken. Zij laten de dieren onder hun hoede niet in de steek, maar het is een huzarenklus om het hoofd boven water te blijven houden.

Aan de grens zijn organisaties zoals Casa Lui Patrocle in Roemenië en Dioz Fundation in Polen actief. Vrijwilligers van Centrum Adopcyjne “Ada” halen dagelijks zoveel mogelijk dieren uit de oorlogzone. Wat ze aantreffen is vreselijk: dieren gekwetst, uitgehongerd en compleet verzwakt. Na de redding komen de zorgen om hen te voeden, huisvesting en medische zorgen te geven.

De nood aan hulp is momenteel zo groot dat het onmogelijk is om in te schatten waar eerst te helpen. Maar dat we willen helpen staat vast. Project AUTT startte op als initiatief om zwerfdieren en dieren in noodsituatie te helpen en dit is er eentje van een formaat, een situatie die niemand ten volle kan vatten. Ons doel is om met ingezamelde middelen de organisaties te helpen die aan de frontlinie staan zodat zij de medische hulp en voeding kunnen geven aan dieren die slachtoffer zijn van deze vreselijke oorlog.

Help ons om hen te helpen of stort rechtstreeks. Zet het gevoel van machteloosheid om door een klein beetje verschil te proberen uitmaken in de hulp die wel kan geboden worden. Ook al lijkt het maar een druppel op een hete plaat, elke steun helpt deze organisaties om zwerfdieren en huisdieren in deze noodsituatie bij te staan.

Steun deze actie via onze crowdfunding.

Update 12 maart

Amper een week na onze oproep werd 1000 euro ingezameld!

Via contacten in de FB groep Ukraine Animal Rescue Information zochten we de beste manier om aangekochte en ingezamelde hulpgoederen op de juiste plaats te krijgen. Ook al lijkt onze hulpactie zo ontzettend klein vergeleken met de omvang van het drama dat zich in de straten van Oekraïne afspeelt, we vinden het heel belangrijk dat jullie en onze steun effectief ook benut wordt voor de dieren die het nodig hebben. Het breekt keer op keer ons hart om de vele berichten in die groep te lezen over schrijnende toestanden. Tegelijk is het hartverwarmend om te zien hoeveel dierenliefhebbers en organisaties aan de slag zijn gegaan om te helpen waar het kan.

Zo probeert Breaking the Chains dagelijks zoveel mogelijk dierenorganisaties in het getroffen gebied te bevoorraden en honden en katten terug mee te nemen Vele kleine beetjes maken een verschil voor honderdduizenden dieren. Zij brengen regelmatig verslag over wie ze hebben kunnen helpen.

Dierenorganisaties zetten zich vlakbij de grens van Oekraïne hard in om voeding tot bij de getroffen dieren te krijgen en  dieren uit het land te halen. Voor die enorme toestroom aan dieren wordt nu een extra opvangunit geïnstalleerd waar ze huisvesting en voeding krijgen. De vraag naar draagmandjes (om de dieren veilig te kunnen vervoeren), slaapkussens (het is ijzig koud wat nefast is voor verzwakte dieren) en voeding is groot.

Dankzij jullie donatie werd via Zooplus Polen meer dan 500kg kattenvoer besteld dat begeleid door een militair konvooi vanuit Polen naar de hardst getroffen zones wordt gebracht.

Update 20 maart

50 slaapkussens (kat/hond), verzorgingsmaterialen, draagmandjes, benches  en voeding zullen naar de grens van Polen gebracht worden.

De hulpgoederen gaan mee met een transport dat door onze collega’s van Helga’s Poezenhuis en Stichting Dierennood is geregeld.

Hoe verder helpen?

Aangezien het ontzettend moeilijk is om materialen en voeding tot in de gebieden te krijgen waar  de situatie schrijnend is, is hulp aan dierenvrienden in die zone de beste optie.

De Poolse kattenorganisatie SOS Koty Mielec  heeft nauw contact  met particulieren die in het oorlogsgebied de achtergelaten dieren voederen. Al het geld van hun inzamelactie https://www.ratujemyzwierzaki.pl/koty-ukraina  gaat naar hulp aan deze dieren.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!