Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Om meteen met de deur in huis te vallen: COVID-19 is volgens wetenschappelijke bevindingen niet gevaarlijk voor katten. Er zijn wel degelijk coronavirussen waar de kat zeer vatbaar voor is, maar deze COVID-19 behoort daar vooralsnog niet toe (op een zéér geïsoleerd geval na dat door dierenvirologen ernstig in vraag wordt gesteld: niet de kat maar het staal zou zijn besmet).

Aangezien nog niet alles geweten is over het virus, wordt wel geadviseerd om het contact tussen besmette personen en huisdieren tot een minimum te beperken en de handhygiëne in contact met huisdieren ook strikt toe te passen. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich voornamelijk via mens op mens.

Het COVID-19 virus en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken hebben daarentegen wel degelijk een grote impact op katten.

Routine

Katten hechten veel belang aan hun dagelijkse routine. Het is hun houvast die hen tot rust brengt. Laten we nu net die routine volledig in de war gooien door massaal en met veel meer personen dan anders thuis te zijn. Op het eerste zicht leuk voor de katten die om kunnen met veel prikkels. Een hel voor katten die niet met drukte om kunnen.

Onderschat de impact NIET van een verstoorde routine in huis, ook al zie je het effect op de kat niet meteen! De kat en COVID-19 is een uitdaging.

Het is voor veel mensen een opdracht om thuiswerk en het hele gezin thuis te combineren. Tal van adviezen doen de ronde om je hierop te organiseren zodat het voor iedereen haalbaar blijft. Neem zeker ook de routine van de kat mee in de afspraken. Zij zijn huisgenoten wiens rust nu ook op de proef wordt gesteld. Doe je dat niet, dan zal de kat dit op andere manieren aantonen.

Vermijd gedragsproblemen zoals sproeien in huis, krabben aan materialen,… door begrip te hebben voor haar natuurlijke gedrag, haar routine en haar rust. Stress zorgt bij katten tevens voor een verminderde weerstand wat haar veel vatbaarder maakt voor niesziekte, blaasinfecties,…

Heeft ze voldoende rust en resources en plast ze plots naast de bak? Laat altijd zeker een medische oorzaak uitsluiten (een blaasontsteking is immers goed te behandelen).

No contact

Het merendeel van de katten is geen fan van zoveel direct contact. Ze vinden het fijner om genegeerd te worden en zelf contact te zoeken wanneer ze dat wensen. Katten hechten aan hun ‘me-time’. De momenten dat ze eten, liggen te dutten of diep in slaap zijn, zijn momenten dat je hen echt met rust moet laten.

Geef haar de kans zich terug te trekken in een andere ruimte of hoog op een kast als het even te druk wordt. Heb je die mogelijkheid niet? Voorzie dan een schuilplekje waar niemand haar mag storen. Zet bv. een houten kist of doos op de zijkant met de opening naar de muur. Zorg voor een doorgang tussen de kist en de muur zodat ze er vlot in en uit kan langs 2 kanten. Leg er een dekentje in met haar vertrouwde geur en maak duidelijke afspraken met het hele gezin: als de kat in haar veilige plekje ligt, wordt ze NIET gestoord!

Katten zijn fan van dozen. Zet deze op strategische plekjes in huis waar ze heel even op of in kan gaan zitten.

Vervelen de kids zich? Laat hen met kartonnen dozen een kattenkasteel maken met verstop- en slaapplekjes voor de kat. Als het bouwwerk af is, laat je de kat in alle rust genieten van haar nieuwe kasteel.

Rust

Rust betekent voor katten ook om op elk moment vlotte toegang te hebben tot alles wat voor haar zo levensbelangrijk is: eten, water, kattenbak, krabpaal, slaapplek. Dit zijn haar resources. Met meer volk in huis kan het zijn dat katten bepaalde routes nu niet zo ongestoord meer kunnen bereiken. Vooral katten die onzeker zijn of niet volledig op mensencontact zijn gesocialiseerd, zullen het hier moeilijk mee hebben.

Sowieso heeft elke kat steeds haar eigen resources nodig. Nu nog meer dan anders is het belangrijk om te voorzien in voldoende bronnen en vlotte bereikbaarheid van die bronnen. Onrust wordt immers ook uitgewerkt op andere katten in huis. Zelfs tussen katten die het anders goed met elkaar kunnen vinden, kan het bij onrust fout lopen.

Kunnen jouw katten ook buiten en ben je portier? Laat hen zeker af en toe een letterlijke en figuurlijke ‘cool down’ doen als het hen in huis nu even teveel wordt.

Neem geen risico en zorg gericht voor rust in huis. Voorzie voldoende eetbakken, drinkbakken (weg van voeding en weg van de kattenbak), kattenbakken, krabmaterialen (dat kunnen ook kokosmatten of horizontale krabplankjes zijn) en slaapplekken (bij voorkeur ook verhoogde plekjes en schuilplekjes waar ze snel uit weg kunnen).

kat onrust tijdens corona

Ben je nog op zoek naar ideetjes? Hou dan zeker de DIY op zondag op onze FB pagina in de gaten.

Besef ook dat katten emotionele sponzen zijn. Stress in huis tussen de menselijke bewoners wordt door katten opgepikt. Wees dus lief voor elkaar als je de kat niet onder de stress wilt brengen 😉

Ondersteuning

Je hebt met het gezin afspraken gemaakt over de routine en het contact met de kat en je hebt voldoende resources in huis op vlot bereikbare plaatsen? Prima.

Om haar nog beter te helpen omgaan met de toename aan onrust in haar leefomgeving kan je feromonen inzetten. Plug een Feliway verdamper in de plaatsen waar ze zich het meest bevindt.

Wordt het haar toch even teveel en neemt de angstagressie toe? Geef haar de komende maand het voedingssupplement Zylkène (1 capsule poeder per dag onder het natvoer mengen) Wij hebben hier zelf al jaren heel goede ervaringen mee als onze opvangdieren teveel onrust ervaren. Alle beetjes helpen!

Is het jou niet helemaal duidelijk waar jouw kat allemaal behoeft aan heeft? Benut de tijd thuis nuttig door je verder te informeren en lees het boek I love happy cats. Het staat boordevol tips voor katteneigenaars die het leven van jouw kat en van jezelf alleen maar aangenamer maken.

De Revolutie gaat nog een stapje verder met uitgewerkte plannen voor als het fout loopt. Dit nuttige boek kan je tijdens de COVID-19 quarantaineperiode tijdelijk bij ons verkrijgen aan de verlaagde prijs van 25 euro. Je helpt jouw kat, jezelf en onze opvang door deze bestelling. Bestellen kan via info@catshelter.be. Het boek wordt jou dan opgestuurd.

Nog op zoek naar leuke spullen voor jouw kat en de COVID-19 quarantaine? Kijk dan ook zeker even op zooplus.nl

Onze werking tijdens de COVID-19 periode

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!