Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

Een greep uit de meldingen

Augustus werd een overrompeling aan spoedmeldingen. Net als al onze collega’s ging de maand ook bij ons van start met een noodstop. Maar meldingen waar kittens dringend (medische) zorgen nodig hebben, daar proberen we steeds waar mogelijk nog puzzelplekjes voor te vinden.

Zo kwamen half augustus op amper 1 week tijd 16 heel dringende patiëntjes in opvang. Gelukkig kwamen net 2 pleeggezinnen uit verlof. Toch blijft het altijd heel creatief zoeken om bij ons of bij collega’s een plekje te regelen voor de meest hulpbehoevende op een moment dat onze pleeggezinnen voor de allerkleinsten hun handen goed vol hebben.

Via Poezencentrale Mol kwamen zwerfkittens in opvang die nood hadden aan zorgen en socialisatie. In het Dierenasiel van Sint-Truiden werd met spoed gezocht naar een plekje voor 3 pasgeboren couveusekittens. Een nieuw pleeggezin van ons ging meteen vol goede moed aan de slag en ze doet dat super! Via Dierenasiel Genk kwamen babykittens van nog geen 3 weken oud in opvang die de papfles nodig hadden. En zo bleven de meldingen dagelijks binnenkomen.

Op een vroege zaterdagochtend kregen we melding van een nestje van 5 babykittens in Kiewit Hasselt. Ze waren amper 2 weekjes oud en de mamapoes was al geruime tijd niet meer komen opdagen. De kittens moesten wegens werkzaamheden zo snel mogelijk weg van de vindplaats. Het pleeggezin gaf hen de namen Zalm, Zeebaars, Zeemeermin, Zeewier en Zandkasteel. Het thema kan je wel raden 😉

Een noodmelding uit Lommel van 2 kittens van een 4-tal weekjes liep helaas niet goed af. De moederkat keek niet meer om naar de kittens. Eentje was al overleden. Op ons advies bracht de melder de kittens meteen naar onze dierenarts van wacht. Ze waren er heel slecht aan toe, vol vlooien, heel erge bloedarmoede en levensbedreigend gedeshydrateerd. Ondanks infuus, couveuse en glucose geraakten de kittens niet meer uit de gevarenzone en kon geen hulp meer baten.

In Mol werden 2 kittens van 4,5 weken op straat gevonden. Hun oogjes zaten vol pus en er zat een vliesje over. Dat is meestal geen goed teken. Ook nu weer zat ons gevoel juist. Het ging om een ernstige herpesinfectie. Gelukkig konden we zo laat op de avond nog een pleeggezin bereiken dat de intensieve verzorging op zich nam.

Herpes is een heftig virus dat mits tijdig ingrijpen en een goede behandeling oogjes kan redden. Soms is het te laat, maar in het geval van Radijsje zagen we een prachtige metamorfose.

Een loodzware start van hun leven

Zowat alle kittens die bij ons in opvang komen, starten hun leventje in moeilijke omstandigheden. Sommige situaties zijn echt schrijnend. Een jong kitten van 5 weken dat zwaar mishandeld werd en littekens vertoont over het hele lijfje met gebroken beenderen, dat kruipt echt in onze kleren. Je mag niet stilstaan bij wat dit kitten allemaal al heeft moeten meemaken.

Een melding van kittens die gevonden werden met een moederkoek vol vliegeneitjes en maden en geen moederkat in de buurt, deed meteen al onze alarmbellen afgaan. Ze werden in spoed naar een pleeggezin gebracht die samen met de dierenarts hen bevrijdde uit hun gevaarlijke situatie. Deze pasgeboren kittens staan voor een loodzware start. Gelukkig geven onze vrijwilligers niet snel op en proberen we hen de beste kans mogelijk te geven.

Willen helpen maar niet mogen…

Het is voor onze vrijwilligers heel frustrerend als er een melding is waar hulp wordt geboden en men plots niets meer verneemt van de melder terwijl het pleeggezin wacht op een telefoontje om verder af te spreken.

Soms vernemen we dat kittens van amper 4 weken gesplitst en uitgedeeld worden. Keer op keer breekt het ons hart als er plaats is en aangepaste zorg wordt geboden voor het voltallige nestje mensen uit emotionele overwegingen beslissingen nemen die niet in het belang van de kittens zijn. Zo’n jonge kittens alleen laten opgroeien is echt niet OK! Dit is niet helpen. We geven zoveel mogelijk advies, maar heel vaak wordt dit genegeerd. Zo jammer…

Oudere kittens en volwassen katjes

Oudere kittens en volwassen katjes hebben het niet makkelijk in onze kittenopvang. Zo wachten deze rakkers al weken of maanden op hun kans. Welke dierenvriend wilt hen een kans geven?

Lamborghini & Liba

Black Beauty & Sneasel

Jij kan helpen!

Het kittenseizoen zit er nog niet op. De tweede worp is volop aan de gang en opvangplekjes blijven non-stop goed gevuld.

Ken je mensen die in hun tuin een zwerfkat hebben? Laat ze METEEN melding maken! Maak hen er op attent NIET te wachten tot er een hele familie loopt. Adviseer hen om hun melding bij de gemeente op te volgen. Als deze in Limburg niet binnen de maand is opgevolgd, laat hen meteen terug contact opnemen met de milieudienst zodat tijdig kan ingegrepen worden.

Niet alleen zwerfkittens zorgen voor de aangroei van de populatie zwerfkatten. Nog veel te veel katteneigenaars laten hun kat jongen en houden een problematiek met veel dierenleed in stand. Je kan echt helpen door je omgeving te sensibiliseren. Gewoon doen!

Terug naar het baasje dankzij de chip

Laat op de avond kwam nog een spoedmelding binnen uit Lommel. Een volwassen katje was gevonden met een open wonde aan het kopje. Op ons advies brachten de melders het katje naar één van onze dierenartsen. De wonde werd verzorgd en dankzij de geregistreerde chip, kon het katje herenigd worden met haar baasje die heel opgelucht was.

In één van de dierenartsenpraktijken waar we mee samenwerken werd een jong katertje binnengebracht dat spijtig genoeg niet gechipt was. Na de verplichte aanmeldingsperiode voor de mogelijke eigenaar, wacht Shadow nu op een nieuwe thuis.

Chippen en registreren betekent wel degelijk het verschil op hereniging met jouw vermiste huisgenoot.

Toch een beetje goed nieuws …

Ondanks de vele trieste situaties waar onze vrijwilligers dagelijks het hoofd aan moeten bieden, maken we ook heel warme en deugddoende momenten mee als erg verzwakte kittens terug genezen, bange kittens openbloeien en adoptanten ons zalige succesverhaaltjes sturen.

Het doet deugd om na al die jaren nog steeds op een enthousiast team aan vrijwilligers en pleeggezinnen te kunnen rekenen. Want zij staan wel degelijk steeds klaar om te helpen waar het kan, met het hele gezin!

En wist je dat er intussen een klassiek strijkkwintet naar één van onze opvangertjes genoemd is? Pleegmama Marjan richtte een kwintet op met de naam Ernest.

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on pinterest